Uue toidupoe lette täidab võimalikult võrumaine kaup

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaagumäe Kaubandus avas Võrus Nöörimaal oma kolmanda toidukeskuse. Kaupluses on ligi 700 ruutmeetrit müügipinda, teisel korrusel asuvad 60 kohaga söögisaal ja köök.

Jaagumäe kaubandusketi eripära on, et kasutatakse väga palju kohalikku Võrumaa kaupa. «Meie kogemus näitab, et Võrumaa toidukeskuste käibest 35–40 protsenti moodustab Jaagumäe talu põldudelt ja farmist pärit kaup. Selle hulgas meie kulinaaride, kondiitrite ning kokkade käe all valminud tooted sealsest toorainest,» rääkis Jaagumäe kaubandussüsteemi looja Mart Timmi. Tema sõnul oskavad võrukad hinnata kodukandis toodetud kraami.

Timmi sõnutsi lähtuvad nad motost «võimalikult võrumaine», peale oma kauba müüakse Jaagumäe kauplustes vähemalt kümne protsendi ulatuses teiste Lõuna-Eesti kaupmeeste tooteid. «Müüme tooteid, mida suurtes kettides ei pakuta, kuna ülemused on kõrgel ja kaugel,» rääkis Timmi. «Sellistel ketipoodidel puudub kohapeal otsustamisõigus.»

Põllult ja laudast otse ostukorvi

Maaeluminister Tarmo Tamm on veendunud, et Eesti inimesed armastavad kodumaist toodangut. Et saada rikkaks, on Euroopas Tamme sõnul väga pikalt arutletud tarneahela teemadel ja selle üle, kuidas saaksid tootjad ja talumehed kätte õiglase hinna. «Mart Timmi on selle Võrus kõik ise ära teinud: ise kasvatab, töötleb ümber ja ka turustab kohalikele inimestele.»

Jaagumäe Kaubandusele kuulub Võrus veel Katariina allee ääres asuv Võrumaa Toidukeskus ja söögisaal, Kreutzwaldi ja Vabaduse tänava nurgal asuv Jaagumäe toidukeskus koos toidusaaliga ning Võrukivi piirkonnas asuv pood. Ettevõttele kuuluvad veel Põlva liha- ja kondiitripood ning Navi kauplus.

Tarmo Tamme sõnul on tal hea meel, et Timmide peres on olemas järjepidevus ja töö kandub edasi järgmistele põlvedele. Ta edastas Mart Timmile ka isiklikud soovid: «Sa oled veel noor mees, oleks tore, kui sa ehitaks ühe sarnase kaupluse ka kihelkonnakeskusesse Põlvasse.»

Kõige kiiremini arenev piirkond

Nöörimaa piirkond liideti Võru linnaga alles 1937. aastal. «Tänaseks on sellest kohast kujunenud kõige kiiremini arenev Võru äri- ja ettevõtluspiirkond,» rääkis Võru linnapea Anti Allas, kelle sõnul jääb kohalikul toorainel põhineva kaubaga ning Jaagumäe talu töö ja teenustega Võru piirkonda palju raha.

Nöörimaa toidukeskus sarnaneb ehituslikult viis aastat tagasi valminud Võrumaa Toidukeskusele, mõlema hoone arhitekt on Võrumaa mees Karmo Tõra, kes hiljuti ka aasta puitehitise konkursil tunnustuse pälvis – kohaliku puidutööstuse kontorihoone eest.  Nöörimaa toidukeskuse ehitas OÜ Selista Ehitus.

Mõni nädal tagasi paigutati Nöörimaa toidukeskuse ette Navitrolla kujundatud ja Indrek Tali valmistatud majakõrgune kaelkirjak. «Kirjak näeb kõrgele ja kaugele ning tema elupaik võib kliima soojenedes peagi olla ka Eestis,» lausus Timmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles