Kuusevargus võõralt maalt – kas lokaalne või globaalne probleem

Sirje Lemmik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukuuse vargus
Jõulukuuse vargus Foto: Urmas Roht

Põlvamaa Metsa talu peremees Urmas Roht saatis Lõuna-Eesti Postimehele mureliku kirja kuusevarguse kohta tema metsast.

Võõras, kel tõenäoliselt oli kaasas ka laps, oli pühapäeval tema kuusanoorendikust maha raiunud kolme kuni nelja meetri kõrguse kuuse ja seejärel autoga nelja tuule poole sõitnud.

Allpool  avaldatud Metsa talu peremehe kiri:

"Läksin pärast külaliste lahkumist III advendipühapäeval oma metsa koeraga jalutama ja lumist ilma nautima. Ilm oli ilus, lund ei sadanud, maa valge ja tunne pühalik. Tagasiteel mõtlesin, et põikan ka oma umbes 10 aastat tagasi istutatud kuusenoorendikust läbi. Üle minu maa tallatud rada pidi, mida kasutab naaberpõllumees oma põllule jõudmiseks, kulgesid värsked džiibijäljed. Need olid peatunud minu umbes 3…4 m kõrguste kuuseridade juures ja inimesed olid autost väljunud. Ühed suured ja teised väikesed jäljed. Jäljed suundusid kuuseridade vahele.

Ei pidanudki kaugele minema, kui üks kuusk oli maha saetud ja känd kuluheinaga hoolikalt kinni kaetud. Kuuse alumine osa oli lühemaks saetud ja üleliigne osa ilusast kasvava puu kõrvale asetatud, et see kohe silma ei paistaks. Tegutsemisjälgede järgi oli kohe selge, et mees teadis, et on võõral maal kuusevargil. Sina varas, kes sa 17. detsembril käisid Põlvamaal Ihamarus, Metsa talu kuusekultuurist omale jõulupuud varastamas ja võtsid ka lapse vargusele kaasa – mis mul sulle öelda on! Kui sul pole kuuseostuks raha, tule küsi, aga ära sae maha puid, mida olen 10 aastat kasvatanud, et sirguks uus metsapõlv.

Mul pole kahju niivõrd puust, kui oma ajast ja hoolest. Võin öelda, et ma ise pole iial raatsinud oma käega istutatud metsamaadelt kuuske raiuda ja võid uskuda, olen elus istutanud kümneid tuhandeid puid. Kuidas võid sina tulla võõrale maale ja sedasi teha? Sa ei saa olla kaugelt tulnud mees, suure tõenäosusega pärit siitsamast lähedalt. Ei tea, kas on lähikonda juurde kolinud mõni uus paskaak, kes arvab, et talle on kõik lubatud. Igal juhul viib see selleni, et kevadest panen teele tõkkepuu ette ja selliseid külalisi oma maal enam näha ei soovi.

Jõulukuuse vargus
Jõulukuuse vargus Foto: Urmas Roht

Ehk jääb järgmisel jõulul puu raiumata, kui autoga kohe puu kõrvale ei pääse - ega vargal pole julgust võõrale maale kauaks jääda. Jäägu see sinu südametunnistusele, et võtad perega jõule ja aastavahetust vastu teise mehe maalt salaja raiutud kuusepuu all. Häid jõule ma sulle mõttes küll ei soovi!

Urmas Roht, Metsa talu peremees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles