Jõulud mustvalgel ajal

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii nagu päike on alati pilve taga olemas, olid ka jõulud sajand tagasi täis värve, lihtsalt fotograafia suutis edastada vaid mustvalget. Pildil jõuluõhtu 1920. aastatel Võrumaal Linnamäe taluperes. Kesksel kohal on küll vitsakimbuga jõuluvana, kuid mitte ühtegi luuletust lugevat last. Foto arvatav autor G. Mikkelsaar.
Nii nagu päike on alati pilve taga olemas, olid ka jõulud sajand tagasi täis värve, lihtsalt fotograafia suutis edastada vaid mustvalget. Pildil jõuluõhtu 1920. aastatel Võrumaal Linnamäe taluperes. Kesksel kohal on küll vitsakimbuga jõuluvana, kuid mitte ühtegi luuletust lugevat last. Foto arvatav autor G. Mikkelsaar. Foto: Erakogu

Kui teil oli plaan pidada tänavused jõulud Lõuna-Eesti traditsioonide järgi, olete lootusetult hiljaks jäänud, sest siga on teie peres tõenäoliselt tapmata, saunakerise kivid pesemata ja küllap pääsesid ka lapsed nahatäieta.

Sadakond aastat tagasi, kui tehti veel mustvalgeid fotosid, kulgesid ka jõulud teises rütmis kui nüüdisajal. Kuna transport käis valdavalt hobujõul, ei tehtud pikki sõite. Toidud ja jõuluõlu valmisid käsitööna, jõuluvanal oli vitsakimp ja jõuluõhtu peasündmus oli sõit kirikusse.

Talsipühadeks valmistumine algas läinud sajandi alguse talus siiski juba enne toomapäeva, mida peetakse jõuluaja sissejuhatuseks. Ja algas jõuluks valmistumine kisa ja käraga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles