Suri Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volli Kalm
Volli Kalm Foto: Margus Ansu

Täna suri ootamatult Tartu ülikooli rektor Volli Kalm. Vaid 64 aasta vanust Kalmu tabas Otepääl suusatades terviserike ja ta kukkus kokku. Kalm oli tihedalt seotud Lõuna-Eestiga ja viibis sageli siin kandis, tal oli Põlvamaal Kanepi lähistel maakodu.

President Kersti Kaljulaid märkis laupäeval ootamatult lahkunud Tartu Ülikooli rektorile Volli Kalmule kirjutatud järelhüüdes, et ta on suure haridusedendaja lahkumise tõttu kirjeldamatult kurb. Ta tänas Kalmu, et viimane tegi Eesti ainsa, maailma ainukese eestikeelse universitas`e, tuleviku tõmbetuultele vastupidavamaks.

„Tänases jõulureedes ei ole enam tavapärast ootusärevat sära. Siiski - lähen panen nüüd kuuse kõrvale Sulle vähemasti ühe küünla, sellise ereda leegiga, nagu Sina. Puhka rahus, hea sõber!" ütles Kaljulaid.

Volli Kalm sündis 10. veebruaril 1953. aastal Vändras. Ta lõpetas 1976. aastal Tartu ülikooli geoloogia eriala. 1984. aastal kaitses Kalm geoloogiakandidaadi kraadi tööga "Formation, composition and usage of glaciofluvial deposits in Estonia". 1988 – 1989 oli ta järeldoktorantuuris Alberta ülikooli geoloogiaosakonnas.

Volli Kalm on alates 1981. aastast töötanud TÜ bioloogia-geograafiateaduskonna geoloogia instituudis. 1998-2003 oli ta Tartu ülikooli õppeprorektor. Alates 2012. aastast oli professor Volli Kalm Tartu ülikooli rektor. Tema teine ametiaeg algas tänavu 1. juulil.

Haridus- ja Teadusministeerium avaldas sügavat kaastunnet Volli Kalmu perekonnale, lähedastele ning kogu ülikooliperele. „Jõululaupäeva eelset päeva varjutas kurb sündmus. Ootamatult lahkus meie riigi üks olulisemaid haridustegelasi. Mees, kelles oli palju tarkust ja väge,“ sõnas haridus- ja teadusminister Mailis Reps.

Riigikohtu esimees Priit Pikamäe avaldas enda lühikeses meenutuses sügavat kaastunnet Volli Kalmu omastele. "Tema huvi õigusteaduskonna käekäigu vastu oli pühendunud ja siiras," kirjutab Pikamäe. "Mäletan, kuidas ta peagi pärast minu saamist riigikohtu esimeheks kutsus mind arutama selle üle, mida Tartu ülikool saaks teha juristide ettevalmistamise parandamiseks."

Tallinna Ülikooli pere avaldas sügavat kaastunnet laupäeval ootamatult surnud Tartu ülikooli rektori Volli Kalmu omastele ja ülikoolile endale. "Volli Kalm oli juht, kes mõtles suurelt," lausus Tallinna Ülikooli rektor Tiit Land. Kuna Volli Kalm juhtis nii ajaloolt kui ka teadussaavutustelt auväärset ülikooli, vaatasid  teised rektorid Tiit Landi sõnul tihti just Volli Kalmu poole, küsisid, mida tema kavatseb, otsustab ja teeb.

Volli Kalmu on autasustatud 2005. aastal Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles