Loomakaitsjad paluvad hoiduda pidulauaülejääkide söötmisest koertele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluaegse ülesöömise käigus üle jäävat toitu ei tohiks valimatult koertele sisse sööta.
Jõuluaegse ülesöömise käigus üle jäävat toitu ei tohiks valimatult koertele sisse sööta. Foto: Gregor Saluveer

Eestimaa Loomakaitse Liit (ELL) tuletab loomapidajatele meelde, et jõuluaegse ülesöömise käigus jääb toitu küll üle, aga seda ei tohiks valimatult koertele sisse sööta.

Eestlastele on tavaks jõulupühade ajal korralikult süüa ja mõistagi hellitatakse ka omi lemmikuid rohkem, andes neile praest ülejäänud konte ja magusatki.

ELL soovitab tungivalt seda mitte teha, sest kontide söömine võib tekitada sooleummistusi, mida on võimalik vaid kirurgiliselt sekkudes ravida. Hilinenud ravi on lemmiku tervisele väga ohtlik ja võib lõppeda ka surmaga, edastas ELL pressiteate vahendusel.

Inimeste söögilauale kuuluvad lihatooted sisaldavad palju soola ja teisi maitseaineid ning see võib koertel esile kutsuda allergilise reaktsiooni. Näiteks sibul ja küüslauk ükskõik millisel kujul võivad kahjustada punaseid vereliblesid ning kutsuda esile aneemia. Koertel tekib nõrkus, nad oksendavad ja kaotavad söögiisu.

Grill-liha söömine võib koertele põhjustada tugevaid seedehäireid, sealhulgas esile kutsuda kõhulahtisust ja oksendamist. Rasvase liha söömine võib lõppeda ka kõhunäärmepõletikuga. Piimatooted võivad aga koeral põhjustada diarröad ning teisi seedehäireid.

ELL Viljandimaa piirkonnajuht Kristel Täär märkis, et sooleummistus ei ole ainuke risk – kondid võivad kinni jääda ka suulakke, hammaste vahele või söögitorusse. Lisaks võivad luude teravad servad vigastada magu ja sooleseinu või isegi neid katki lõigata.

Ka šokolaad ei sobi koertele maiustamiseks, sest võib samuti põhjustada oksendamist, kõhulahtisust ja ilastamist. Lisaks võivad kofeiin ja teobromiin  kiirendada südametööd, koer muutub rahutuks ja hakkab käituma närviliselt.

Seda kõike on ELL-i sõnul tark meeles pidada ja ennetada. Kui kahju on juba tekitatud, siis tuleks viivitamatult pöörduda loomaarsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles