Otepää MK-etapp jääb ära

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Otepääl 5.–7. jaanuaril esmakordselt toimuma pidanud kahevõistluse MK-etapp jääb lumepuudusel ära, kinnitasid võistluste peakorraldajad.

Täna, 29. detsembri hommikul kohtusid Tehvandil maailmakarika etapi korraldustiim, Tehvandi rajameistrid ja Rahvusvahelise Suusaliidu kahevõistluse juhi Lasse Otteseni direktori asetäitja Jan Rune Grave, et viia läbi viimane suusahüppemäe ja suusaraja inspektsioon.

Pärast kahetunnist arutelu võeti koos FISiga vastu ühehäälne otsus 6.–7. jaanuaril toimuma pidanud kahevõistluse MK-etapp ära jätta. Määravaks põhjuseks said väga kehvad ja prognooside põhjal veelgi halvenevad lumeolud Tehvandil.

«Mure on selles, mis ükspäev vihm tegi. Ja mure on selles, mis tuleb täna ja lähipäevadel. Hüppemägi ei pea vastu lihtsalt sellele,» selgitas Postimehele kahevõistluse alakomitee juht Rauno Loit. «Poleks seda vihma tulnud, oleks mingid variandid olemas olnud. Aga soe tuul ja vihm mitu päeva järjest tähendavad, et me ei suuda tipptasemel võistlust korraldada. See peab ikkagi olema maailmatasemel.»

MK-projektijuhi Ago Markvardti sõnul langetati lõplik otsus raske südamega, kuid kahjuks ei olnud teist valikut. «Kuna peamine murekoht on just suusarada, kus viimase nädala vihm on palju kahju teinud, kaalusime eri alternatiivne, aga kahjuks on ka lühema raja valmimine võistluse ajaks suure tõenäosusega võimatu missioon. See on suur risk, mida me korraldajatena võtta ei saa.»

Markvardt lisas, et otsuse tegemiseks kaasati kõikvõimalikke ilmaprognoose. «Mitte ükski neist ei näita järgmiseks nädalaks piisavalt külmakraade, et saaksime lund toota. Enne jõulupühi olid olud veel rahuldavad, kuid vihm, tuul ja soe ilm tegid laastava töö kahe päevaga ära.»

Loit lisas Postimehele, et see ei jätaks Eestist head muljet, kui võistlus sellisel kujul toimuks. «Eks ta halb otsus ole, aga tuleb hakkama saada,» nentis Loit. «Teooria tegime kõvasti, praktiline pool jättis natuke soovida. Siia pandi nii palju aega ja ressurssi...» ohkas ta.

22. detsembri seisuga oli võistlustele registreerinud tiimid 13 erinevast riigist, sealhulgas ka hetkel maailma absoluutsesse tippu kuuluvad Norra, Saksamaa ja Jaapan. Kõikidele võistkondadele antakse võistluste ära jäämisest teada esimesel võimalusel.

FISi suhtumine oli Loidi sõnul väga positiivne. «Sealtpoolt ikka hullupööra taheti, et me etapi korraldaksime. Kõik lootsid, et ilmateade muutub.»

Mis kahevõistlejatest nüüd edasi saab? «Uurin, kas meie poisid saaksid sel nädalavahetusel Saksamaal kontinentaalkarikasarjas võistelda. See oleks parim alternatiiv. Teiste poolt tullakse ka vastu, registreerimistähtaeg on küll möödas, aga tullakse vastu,» kinnitas Loit, et suusamaailm hoiab sellises olukorras ühte. «Rääkisin just Andrus Ilvesega, Lahtis olla lund nii et tapab...»

Grave kinnitas ERRile, et järgmisel aastal saab Otepää uuesti MK-etapi korraldajaks kandideerida ning on suur tõenäosus, et Eestile uus võimalus ka antakse. Loit kinnitas, et 2020. aastal proovib Eesti taas MK-etapi korraldusõigust endale saada.

Tehvandil on lume asemel jääväljad
Tehvandil on lume asemel jääväljad Foto: Arvo Meeks / LEPM
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles