GALERII: Võrus mälestati Vabadussõjas langenuid

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 10.30 toimus Võru linnakalmistul Vabadussõjas langenute mälestustseremoonia, kohaletulnud asetasid Vabadussõjas hukkunute mälestusmärgi juurde pärjad.

Tseremooniaga avaldati austust vabadussõjas võidelnud Eesti sõjaväelastele, liitlastele ja vabatahtlikele ning mälestati langenuid. Võru linnavalitsus, 2. jalaväebrigaadi Kuperjanovi pataljon ja Kaitseliidu Võrumaa malev asetasid Võru mälestusmärgi juurde pärjad.

31. detsembril 1919 jõudsid Eesti Vabariik ja Nõukogude Venemaa läbirääkimistel vaherahu sõlmimiseni, mis nägi ette sõjategevuse lõpetamist Eesti ja Nõukogude Vene rindel 3. jaanuaril 1920 kell 10.30.  Kuu aega hiljem, 2. veebruaril, kirjutati Tartus alla rahulepingule ja Vabadussõda oli lõppenud Eesti võiduga. Vabadussõjas võideldes langes ligi 5000 inimest. 

1920. aastatel sai alguse traditsioon pidada iga aasta 3. jaanuaril relvarahu kehtima hakkamise hetkel vaikuseminutit, austamaks Vabadussõjas võidelnud eestlasi ja välismaalasi. Vabadussõjas võidelnute mälestuspäev, 3. jaanuar, on kuulutatud lipupäevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles