Setode lauluema looming teeb ära ka Homerosele

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa kultuuripärandiaasta mõtet väljendab hästi muusik Jalmar Vabarna (vasakul), kes on oma vanavanaema pärimuse maailma lavalaudadele eredalt särama viinud ansambliga Trad.Attack!.
Euroopa kultuuripärandiaasta mõtet väljendab hästi muusik Jalmar Vabarna (vasakul), kes on oma vanavanaema pärimuse maailma lavalaudadele eredalt särama viinud ansambliga Trad.Attack!. Foto: Jelena Rudi

Alanud Euroopa kultuuripärandiaasta pakub igale Euroopa riigile hea võimaluse tõsta esile oma rikkalikku kultuuripärandit. Sellega seoses leiab hulk sündmusi aset ka Lõuna-Eestis – suurtest pidudest folgilahvakani.

«Kas teadsid, et setode lauluema Anne Vabarnalt on kirja pandud rohkem kui 150 000 värssi, samas kui Homerose eeposes «Ilias» on umbes 15 700 värssi?» tõi huvitava seose välja Euroopa kultuuripärandiaasta 2018 projektijuht Annela Laaneots. «Oma vanavanaema pärimuse on maailma lavalaudadele eredalt särama viinud aga pärimusmuusik Jalmar Vabarna.»

Saabunud aastal on kogu Euroopas erilise tähelepanu alla võetud just noored – et meil jätkuks pärandi edasikandjaid ning et nad teadvustaksid kultuuripärandi rikkust. Kultuuripärandist saab inspiratsiooni, et tõusta tähena maailmalavadele, nagu näiteks ansambel Trad.Attack!. Elamusi saab pakkuda, kasutades Eesti toidupärandit või inspireerituna maastikest ja mustritest pakkuda ihaldusväärset moekunstis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles