Aasta muusikuks valiti dirigent

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulve muusikukarjäär algas ansamblis Vennaskond.
Tulve muusikukarjäär algas ansamblis Vennaskond. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Rahvusringhäälingu (ERR) muusikatoimetajad valisid aasta muusikuks dirigent Jaan-Eik Tulve, kes saab aasta muusiku tiitli kõrgete väärtuste edasiandmise eest muusikas.

Tulve on kooridirigent ja gregooriuse laulu spetsialist, ansambli Vox Clamantis kunstiline juht ja dirigent, kelle muusikukarjäär algas ansamblis Vennaskond. Ta on dirigeerinud Pariisi gregoriaani koori, teinud koostööd mitme kloostrikooriga Euroopas ja andnud gregooriuse laulu kursusi.

Ansambliga Vox Calmantis on Tulve salvestanud muusikat Eesti Raadiole ja plaadifirmadele ECM Records, Arion ja Mirare ning pälvinud heliplaatide eest kõrgeid tunnustusi.

2014. aastal anti Vox Clamantisele koos mitme teise kollektiiviga heliplaadiauhind Grammy Arvo Pärdi muusikaga albumi «Adam’s Lament» eest.

Jaan-Eik Tulve on dirigeerinud ka Eesti rahvusmeeskoori, ansamblit Hortus Musicus, Pärnu linnaorkestrit, kammerorkestrit I Virtuosi Italiani ja teisi kollektiive.

Tulve on pälvinud Valgetähe V klassi teenetemärgi, Eesti kultuuripreemia ning Belgia ja Prantsusmaa ordenid.

ERR kuulutab aasta muusikut välja 1982. aastast. Mullu pälvis tiitli helilooja ja kitarrikunstnik Robert Jürjendal. Teiste seas on tiitli saanud Paavo Järvi, Ivo Linna, Tiia-Ester Loitme, Kalle Randalu, Alo Mattiisen, Valter Ojakäär, Erkki-Sven Tüür, Tõnu Kaljuste ja Rein Rannap.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles