Intervjuu: Värska preester Andreas: kirikul tuleb olla traditsioonide kaitsja

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii Saaremaal kui Setumaal teeninud preester Andreas Põld ütleb, et suurest vahemaast hoolimata on saarlased ja setud üllatavalt sarnased.
Nii Saaremaal kui Setumaal teeninud preester Andreas Põld ütleb, et suurest vahemaast hoolimata on saarlased ja setud üllatavalt sarnased. Foto: Arved Breidaks

Kuigi Eesti võttis Gregoriuse kalendri kasutusele juba sajand tagasi, kogunevad õigeusklikud endiselt tähistama jõule vana ehk Juliuse kalendri järgi. Värska preester Andreas Põld (50) ütleb, et õigeusu kirik peabki olema traditsioonide kaitsja, mitte jooksma iga uuendusega kaasa.

Miks on õigeusu kiriku kalender endiselt seatud vana ehk Juliuse kalendri järgi, kuigi elu käib ammu Gregoriuse kalendri põhjal?

Õigeusu inimesed hoiavad traditsioone ja kui on valida, kas midagi muuta või mitte, pigem ei muuda. Huvitav on aga, et Lääne-Eestis peavad õigeusklikud Kristuse sünnipühi Gregoriuse kalendri, aga Lõuna-Eestis Juliuse kalendri järgi. Ülestõusmispühi peavad Eesti õigeusklikud ühel ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles