Eesti tähistab holokausti mälestuspäeva (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TALLINN, EESTI : 27JAN16
Holokausti mälestusüritus Rahumäel juudi kalmistul. 
Mälestusmärk, pärjad, lein.
lt/Foto: LIIS TREIMANN
TALLINN, EESTI : 27JAN16 Holokausti mälestusüritus Rahumäel juudi kalmistul. Mälestusmärk, pärjad, lein. lt/Foto: LIIS TREIMANN Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Homme on üleilmne holokausti ohvrite mälestuspäev. Kuna päeva tähistatakse mälestusüritustega kas 27. jaanuaril või lähimal argipäeval, kui 27. jaanuar juhtub kalendris kattuma puhkepäevaga, toimuvad mälestusüritused täna.

Haridus- ja teadusministeerium koostöös Eesti Juudi Kogukonnaga kutsub reedel mälestustseremooniale Tallinnas Rahumäe juudi kalmistul, et tähistada rahvusvahelist holokaustipäeva.

Kalmistul toimub tseremoonia kell 13, sellel kõnelevad haridus- ja teadusminister Mailis Reps , Eesti Juudi Kogukonna esimees Alla Jakobson ning diplomaatilise korpuse vanem, Rootsi suursaadik Anders Ljunggren . Lõpupalve peab Eesti pearabi Smuel Kot.

Kell 15 algab riigikogu konverentsisaalis Eesti Mälu Instituudi ning haridus- ja teadusministeeriumi koostöös korraldatav holokausti mälestuspäeva ettekandepäev, mille avab eiigikogu esimees Eiki Nestor. Eesti Mälu Instituudi teadur-projektijuhi Eli Pilve sõnul on ettekandepäeva eesmärk anda eeskätt õpetajatele, aga ka laiemale avalikkusele parem ettekujutus juudi kultuurist ja selle kandjatest.

„Kahjuks mida aeg edasi, seda nõrgem on arusaam, kuidas sai mitmes ühiskonnas võimalikuks niivõrd halastamatu viha ja süsteemne kiusamispoliitika ühe rahva vastu,“ ütles Pilve. „20. sajandi koleduste uurimisel on jõutud oluliste järeldusteni, mida on vajalik aeg-ajalt meelde tuletada, et tunda ära korduvaid vägivallamustreid ja neid tõkestada. Loomulikult peame me rääkima ka eelarvamuste murdmisest, sest need on käivitanud juudiviha erinevatel sajanditel maailma eri paigus. Sel põhjusel käsitleme ettekandeüritusel juudiviha tekkelugu ja räägime mitmekesisest juudi kultuurist.“

Ajakirjanik ja publitsist Juku-Kalle Raid räägib teemal „Juudiviha tekkeloost ja võimendumisest“, MTÜ Culture Goes to Europe esindaja Moritz Borchardt Saksamaalt peab inglisekeelse ettekande teemal „Remembrance and Heritage in the 21st century: Remembering the Past, Enabling the Future“, esimese eestikeelse juudi kokaraamatu autor Salmen Šois kõneleb teemal „Kes on juudid? Milline on nende kultuur ja traditsioonid?“. Kõik ettekanded tõlgitakse vastavalt ettekandekeelele eesti või inglise keelde. Ettekandepäeva läbiviimist toetab haridus- ja teadusministeerium

Eestis tähistatakse rahvusvahelist holokausti mälestuspäeva alates 2003. aastast. Ülemaailmseks mälestuspäevaks kuulutati see aastal 2006. Varasemalt on riiklikku mälestustseremooniat peetud ka Kloogal, kus 2013. aasta sügisel avati Eesti Ajaloomuuseumi väliekspositsioonina memoriaalkompleks. Haridus- ja teadusministeeriumi esindajad asetavad kolmapäeval Klooga memoriaalile mälestuskimbu ja süütavad küünla holokaustiohvrite mälestuseks.

Esimest korda tähistati holokaustipäeva Saksamaal 1996. aasta 27. jaanuaril. Eestis leiavad mälestusüritused mainitud kuupäeval aset alates 2003. aastast.

Ohvreid mälestab neil päevil ka Valgas elav juudi kogukond, kes paneb reedel kell 12 küünlad Valka juudi kalmistule ja teeb samas ka leinapalve.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles