Koalitsiooni toetab maa-asulates alla viiendiku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autokaupluse klient Meremäe vallas.
Autokaupluse klient Meremäe vallas. Foto: Gregor Saluveer

Valitsuskoalitsiooni kogutoetus maa-asulates on alla viiendiku kõigist poliitilise eelistusega kodanikest, selgub uuringufirma Kantar Emor BNS-i ja Postimehe tellitud äsjasest küsitlusest.

Keskerakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) koalitsiooni summaarne toetus alevikes ja külades on 19,4 protsenti. Eestlastest vastajate grupis toetab koalitsiooni 24,8 protsenti ja meesvalijatest 25,7 protsenti.

"On toimunud olulised muutused, valitsuskoalitsiooni summaarne toetus on kukkunud alla 40 protsendi, nii madal oli see 2013. aasta lõpus, kui toonase valitsuskoalitsiooni seesmised vastuolud hakkasid kasvama," ütles uuringufirma Kantar Emor uuringujuht Aivar Voog.

Vastajagruppidest kõrgeim on koalitsiooni toetus muust rahvusest kodanike seas, kus koalitsiooni summaarne toetus on 77,2 protsenti. Tallinnas toetab koalitsiooni 52,2 protsenti vastanutest, naistest pooldab koalitsioonierakondi kokku 46,6 protsenti, kõrgharitud vastajatest 45,2 protsenti ning 50-aastastest ja vanematest 41,9 protsenti.

Kõigis ülejäänud gruppides jääb koalitsiooni kogutoetus 28,9 ja 39,0 protsendi vahele.

18. - 25. jaanuarini läbiviidud uuringu kohaselt toetas Reformierakonda 34,2 protsenti kõigist vastanutest, kellel oli kindel eelistus. Keskerakonda toetas 20,5, EKRE-t 18,4 ja SDE 11,0 protsenti vastanutest. Vabaerakonna toetus oli jaanuaris 5,4 protsenti, IRL-il ning Eestimaa Rohelistel mõlemal 4,5 protsenti, Eesti Iseseisvusparteid toetas 1 protsent vastanutest.

Kantar Emor näitab erakondade reitinguprotsente nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega "ei oska öelda" vastanute protsent elimineeritakse. Antud andmete näitamise viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Jaanuaris oli "ei oska öelda" osakaal 28,8 protsenti.

Kokku küsitles Kantar Emor 18. - 25. jaanuarini veebiintervjuude meetodiga 1107 valimisealist kodanikku vanuses 18-74 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles