Kiri: Raha varjutab mõistmise

, pensionär Valgast
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks

Juba pikemat aega on meedias suure kriitika all uus maksusüsteem. Kõige häälekamalt avaldavad protesti töötavad pensionärid, kelle igakuine tulu ületab 1200 eurot, sest võrreldes varasemaga saavad nad nüüd kätte mõnevõrra vähem raha. Uuest süsteemist võidavad samas aga need pensionärid ja madalapalgalised töötajad, kelle tulu mainitud piiri ei ületa.

Mind ennast aga häirib uue maksuseaduse juures see lõputu inimestele selgitamine. Paistab, et oleme paarikümne aasta jooksul jõudnud aega, kus kapitalism on muutnud meie igapäevaelu rahapõhiseks. Raha kipub varjutama mõtlemist ning ähmastama solidaarsuse mõistet. Enam ei taheta märgata teist inimest tema vajadustega.

Tahaksin öelda neile viiele protsendile rahulolematutele pensionäridele: lõpetage hala, sest teile on riik (saatus) isegi andnud suure võimaluse pensionärina töötada ja lisa teenida. See võimalus paljudel puudub. Suur hulk töötajaid saab koondamisteate, jõudmata üldse pensioniikka. Paljud neist lepiksid tööga ükskõik millise raha eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles