Kohus lükkas Trašanovi vanglassemineku edasi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Trašanov
Georg Trašanov Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tartu maakohus rahuldas Valga endise maavanema Georg Trašanovi taotluse ja lükkas talle mõistetud reaalse kuuekuise vangistuse alguse kahe kuu võrra edasi. Trašanov kohustub ilmuma Tartu vanglasse karistust kandma 18. juulil.

Esialgu saatis kohus Trašanovile teatise, et ta kohustub ilmuma vanglasse karistust kandma 16. mail. Kuid 5. mail esitas Trašanov kohtule taotluse vangistuse edasilükkamiseks kolme kuu võrra tervislikel põhjustel. Oma taotluse tõendamiseks esitas ta kohtule meditsiinilise dokumentatsiooni oma tervisliku seisundi kohta ning arsti saatekirja täiendavatele uuringutele.

Seega on antud juhul vangistuse täitmisele pööramise edasilükkamise alusena silmas peetud kriminaalmenetluse seadustiku sätet. Selle kohaselt võib täitmiskohtunik karistuse täitmisele pööramise edasi lükata kuni kuus kuud, kui süüdimõistetu on raskelt haigestunud ja vanglas ei ole võimalik teda ravida.

Tartu vangla toetas vangistuse täitmisele pööramise edasilükkamist, kuni vajalikud terviseuuringud läbi viidud ja määratud ravi, kuna viidatud uuringuid ei ole võimalik vanglas teha. Küll aga on vanglas võimalik jätkata uuringute järgselt määratud ravi ja tervisliku seisundi jälgimist.

Lõuna ringkonnaprokurör Marge Püss leidis, et süüdimõistetu ei ole välja toonud tervislikke põhjusi, mis annaksid aluse kohtuotsuse täitmine edasi lükata.

Kohus leidis, et hetkel ei ole võimalik üheselt asuda seisukohale, et Trašanov on haigestunud niivõrd raskelt, et vanglas ei ole võimalik teda ravida. Samas annavad tema esitatud dokumendid piisava aluse vangistuse täitmisele pööramine edasi lükata.

Seetõttu pidas kohus hetkel kohtuotsuse täitmisele pööramisest kaalukamaks süüdimõistetu huvi oma tervislik seisund ja ravivajadus täpselt välja selgitada.

Kohus nõustus aga ka vangla esitatud seisukohaga, et vangistuse täitmisele pööramise edasilükkamine kolme kuu võrra ei ole põhjendatud.

Kohtumäärus on vaidlustatav 10 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles