Otepää valmistub vastu võtma 11 riigi eriolümpialasi

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrvikujooks eriolümpia talimängude avamiselt Otepääl aastal 2013.
Tõrvikujooks eriolümpia talimängude avamiselt Otepääl aastal 2013. Foto: Monika Otrokova

Otepääl Tehvandil saavad 5.–6. veebruaril teoks eriolümpia Euroopa murdmaasuusatamise võistlused.

«See on Eesti Eriolümpiale 28 tegevusaasta jooksul esimene kord, kui korraldatakse nii suurejoonelised rahvusvahelised võistlused nii paljude Euroopa riikide osavõtul,» rõõmustas suurvõistluste peakorraldaja Eriolümpia Eesti Ühenduse spordidirektor Siret Kruk.

Paralleelselt leiab aset rahvusvaheline eriolümpia suusatamise seminar, kus õpetatakse sarnaseid võistlusi korraldama ja läbi viima. Teadmisi tulevad koguma 12 riigi esindajad. Seminaril osaleb ka šveitslane Christoph Schmidt, kes oli mõni aasta tagasi meie suusakoondise peatreener.

Otepää suusaradadele kogunevad 129 eriolümpia sportlast 11 riigist: Eestist, Lätist, Leedust, Poolast, Saksamaalt, Soomest, Taanist, Sloveeniast, Šveitsist, Itaaliast, Ukrainast. Eriolümpia egiidi all võistlevad intellektipuudega sportlased. Suurvõistluste korraldamine ja seal osalemine on sportlaste ja ühiskonna jaoks märgilise tähendusega: see on intellektipuudega sportlastele võimalus tunda end ühiskonna täisväärtusliku liikmena.

Võistlused saavad alguse 5. veebruaril Otepää vallamaja eest. Koostöös politsei- ja piirivalveametiga alustatakse kell 10.40 eriolümpia tõrvikujooksu Tehvandi suusastaadionile.

Eriolümpia tõrvikujooks on üle maailma tuntud traditsioon. Politseinikud tunnustavad oma osalusega eriolümpia tegemisi ja ühiselt kantakse ning süüdatakse avatseremoonial võistluste tuli. Sel aastal osaleb rekordarv politseinikke: 52. Võistluste avatseremoonial on kohal sotsiaalkaitseminister Kaia Iva.

Eestist osalevad koolid ja hoolekandekeskused, kokku 24 asutust. Sportlased võtavad mõõtu vastavalt oma võimetele kas 100 ja 500 meetri või ühe ja kolme kilomeetri pikkusel rajal. Esimesel päeval on eelvõistlused, mille põhjal jagatakse sportlased tulemuste järgi tugevusgruppidesse. Teisel päeval võisteldakse juba võrdsete vastastega auhinnalistele kohtadele.

Kui võistlused Otepääl lõppenud, jätkuvad organiseeritud tegevused Pühajärve spaa- ja puhkekeskuses. Mõlemal päeval saavad sportlased osaleda ülemaailmses programmis Fun Fitness, mis on Eestis tutvustamisel esimest korda.

Teise päeva finaalvõistlused algavad Tehvandi suusastaadionil kell 10. Autasustamine ja lõputseremoonia algab Otepää vallamajas kell 14.

Võistlust rahastavad Euroopa Liit, hasartmängumaksu nõukogu, kultuuriministeerium, sotsiaalministeerium ja Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles