Külmetav toonekurg leidis kodu loomapargis

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva vallast leitud toonekurg sai peavarju loomapargis.
Tõrva vallast leitud toonekurg sai peavarju loomapargis. Foto: Erakogu

Eelmisel nädalal märkasid hoolivad inimesed Tõrva vallas toonekurge. Kuna Eesti talv võib linnule saatuslikuks saada, on lind nüüdseks toimetatud loomaparki.

«Tal läheb päris hästi,» kinnitas Tartumaal asuva Elistvere loomapargi klienditeenindaja Asta Tõsjak. «Lind on rahunenud, ta sööb ja sirutab tiibu – kõik paistab igati kena. Peagi loodame talle rohkem vabadust anda – ehk saab ta ka õue jalutama. Seda ohtu, et ta minema lendaks, pole: loomaarst kärpis ta tiivakesi.»

«See on ka meile täiesti uus kogemus – loomapargis talvel toonekure eest hoolitseda,» tunnistas loomaparki haldava riigimetsa majandamise keskuse (RMK) Põhja-Eesti külastusjuht Andri Plato. «Kui küsiti, kas võtaksime ta enda hoole alla, olin algul nii üllatunud, et ei osanud jahgi öelda. Aga loomulikult me ei keeldunud.»

Elistvere loomapargis on linnud üldse haruldased. «Paar pekingi parti on ka, aga rohkem linde polegi. Toonekurgi on küll varemgi paaril korral olnud, aga ikka suvel,» rääkis Plato.

Tõrva vallast leitud toonekurg sai peavarju loomapargis.
Tõrva vallast leitud toonekurg sai peavarju loomapargis. Foto: Erakogu

Selle eest, et toonekurg nüüd oma talve turvapargis mööda võib saata, peab ta esmalt tänama Valgamaal Tõrva vallas Kalme külas elavat Anar Seemenit, kes linnu kinni püüdis ja talle oma talus paar päeva ulualust pakkus.

Leitud linnust anti teada keskkonnaametile, kes omakorda andis info edasi Eesti Metsloomaühingule. Ühingu aktivist Maarika (perekonnanimi toimetusele teada) organiseeriski linnule talveks hotellitoa loomaparki. «Tänu hoolivatele inimestele, kes toonekure kinni püüdsid ja keskkonnaametisse teatasid, kust ka meieni see info jõudis, on linnul suurepärased võimalused kevadeni vastu pidada ja uus võimalus saada,» oli naine rõõmus.

Tõrva vallast leitud toonekurg sai peavarju loomapargis.
Tõrva vallast leitud toonekurg sai peavarju loomapargis. Foto: Erakogu

Ühing ongi tema sõnul justkui keskkonnaameti käepikendus. Kui amet tegeleb pigem haruldaste – 1. ja 2. kaitsekategooria alla kuuluvate – tiivuliste ja neljajalgsetega, siis ühing püüab anda endast parima, et ka teistele metsloomadele ja lindudele appi tulla, nad päästa ja elule turgutada ning loodusesse tervena tagasi saata.

Ühingu tegemistele saab kaasa elada nende Facebooki-lehel. Sealt leiavad suure südamega inimesed ka ühingu kontonumbri, kuhu on teretulnud iga pisimgi annetus, mis katab nende metsloomade ning lindude ravi-, toidu-ja hoiukulud.

Millistel asjaoludel aga toonekurg jaanuaris Tõrva vallas ringi uitama sattus, jääbki ilmselt saladuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles