Messil sõidavad gravitatsiooniautod

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9. veebruaril toimub Tartu messikeskuses haridusmess Intellektika 2018.
Pildil AS Tartu Näitused projektijuht Virge Lomp ja kommunikatsioonijuht Henrik Urbel teadussaate Rakett 69 autoraja juures.
9. veebruaril toimub Tartu messikeskuses haridusmess Intellektika 2018. Pildil AS Tartu Näitused projektijuht Virge Lomp ja kommunikatsioonijuht Henrik Urbel teadussaate Rakett 69 autoraja juures. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Sel reedel toimub Tartu Näituste messikeskuses haridus- ja infomess Intellektika, kus tutvustatakse õppimisvõimalusi Eestis ja välismaal ning võisteldakse «Rakett 69» teemal gravitatsiooniautode ehitamises.

Traditsiooniliselt saavad messil kokku gümnaasiumid, kutse- ja kõrgkoolid ning organisatsioonid ja ettevõtted, kes jagavad teavet kodu- ja välismaiste õppimis-, praktika-, täiendus- ja ümberõppevariantide kohta.

«Haridusmessi külastuse väärtus seisneb võimaluses tutvuda ühel päeval ja ühes kohas eri õppimisväljavaadetega ja küsida infot otseallikast. Koostöös eksponentidega on Intellektikast kujunenud sündmus, mis avardab noorte silmaringi, annab kinnitust seni mõtteis olnud valikutele või suunab hoopis uute ideede juurde,» rääkis Intellektika projektijuht Virge Lomp.

Lisandväärtusena saab messil läbida personaalse karjäärinõustamise, mis on abiks eriala või praktikakoha valiku otsuse langetamisel.

Messist võtab osa 58 haridusasutust, organisatsiooni ja ettevõtet kõikjalt Eestist ja üheskoos sisustatakse kaks messihalli, kus tegevust jagub kogu päevaks. Lõuna-Eesti koolidest on messil esindatud Võrumaa kutsehariduskeskus, Räpina aianduskool ja Otepää gümnaasium.

Korraldaja sõnutsi pannakse suurt rõhku erialade tutvustamisele praktilise tegevuse kaudu, töötube korraldavad nii kõrgkoolid kui kutseõppeasutused. Eesti maaülikooli töötubades räägitakse e-turundusest, õpetatakse mõtlema kui maastikuarhitekt ja ehitatatakse mõttega mõttetut masinat.

Eesti kunstiakadeemia töötubades aga graveeritakse ja lõigatakse klaasi, valmistatakse traadist ja plastiliinist õiges mõõtkavas tegelasi ja korraldatakse töötuba teemal «Seeneniidistikust ehitusmaterjalini».

Mullu seati Intellektikal oskuste aasta käigus üles kutseõppeerialasid tutvustav Oskuste tänav, tehnilist osavust ja praktilisi oskusi nõudvatele erialadele pannakse rõhku tänavugi. Kohal on paljud Eesti kutseharidusasutused, kelle eestvedamisel tutvustatakse näiteks koka, kondiitri, elektriku, maalri, plekksepa, tisleri, logistiku, aiandusspetsialisti, keskkonnatehniku, autoplekksepa, metsamasina juhi ametit ja muidki elukutseid.

«Palju on räägitud, et Eestis jääb puudu kvalifitseeritud tööjõudu. Töötubadega soovime näidata, milliseid oskusi erialad nõuavad ja millised on eri ametite väljakutsed,» rääkis Lomp. Korraldaja lisas, et messist võtab osa mitu tööandjat, näiteks Alexela Group ja Eesti elektritööde ettevõtjate liit, mis tutvustavad karjääriväljavaateid  ettevõtetes.

Messipäeva vältel saavad külastajadki oma teadmised-oskused proovile panna. Näiteks saab osaleda «Rakett 69»- teemalises gravitatsiooniautode võistluses, kus peab rakendama nii tehnilisi oskusi kui füüsikateadmisi.

«Võistluse korraldab teadustoimetus, mille meeskond on saate »Rakett 69« ülesannete koostaja, seega saab Intellektikal enda nutikust testida,» märkis korraldaja.

Samuti toimub messil noorte infootsijate mõõduvõtt Informiin teemal «Eesti Vabariik 100», kus tuleb küsimustele leida vastused nutiseadet kasutades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles