Salli ja mütsi saavad nii Hurt kui Nipernaadi

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nipernaadi monument Valgas Säde pargis on mütsi ja salli ootel.
Nipernaadi monument Valgas Säde pargis on mütsi ja salli ootel. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Järgmise nädala neljapäeval saab üle 20 tuntud skulptuuri Eesti Vabariigi sünnipäevaks sinimustvalged sallid ja mütsid. Samuti saavad sinimustvalged sallid kaela 14 kunagise riigivanema fotoskulptuuri.

«Aktsioon kannab Eesti Vabariigi 100. aastapäeva pidustused üle Eesti, sinimustvalgeid salle-mütse võib märgata tuntud skulptuuridel üle Eesti juba 22. veebruari varahommikul,» ütles Riigikantselei EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu.

Salli või mütsi saavad üle 20 tuntud skulptuuri üle Eesti: Suudlevad tudengid (Tartu), Friedrich Reinhold Kreutzwald (Võru), Jakob Hurt (Tartu ja Põlva), Karl August Hermann (Põltsamaa), Kalaga poiss (Haapsalu), Hääletaja (Paide), Kalevipoeg (Tartu), Rootsi lõvi (Narva), Tarvas (Rakvere), Hämarik (Tallinn), Nipernaadi (Valga), Kristjan Jaak Peterson (Tartu), Linda (Tallinn), Lydia Koidula (Pärnu), Noormees jalgrattaga muusikat kuulamas (Rakvere), Johan Laidoner (Viljandi), Au tööle (Kohtla-Järve), Inimene ja kosmos (Sillamäe), Rapla linna pea (Rapla) ja kindral Tõnisson (Jõhvi).

Margus Kasterpalu lisas, et soovi korral võib teistele kodukandi skulptuuridele ka ise rahvusvärvides salle või mütse kududa. «Praegu on selleks veel parajasti aega. Küll tuleks ettevõtmine varem kohaliku omavalitsusega kooskõlastada,» lisas Kasterpalu.

Austusavaldusena külastavad 22. veebruaril ka Vabariigi Valitsuse liikmed 14 kunagise riigivanema sünnikohti ja asetavad nende fotoskulptuuride ümber sinimustvalged sallid.

«See on žest nendele omaaegsetele riigimeestele, kes on Eesti Vabariigi 1918. aastast tänasesse toonud,» ütles Riigikantselei EV100 juhtrühma esimees Toomas Kiho. «Austamistseremooniale on oodatud kõik piirkonna elanikud ja kohalike omavalitsuste esindajad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles