Elektrilevi võrgus oli 2017. aastal rekordiliselt vähe rikkeid

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmastikukindla võrgu paigaldamine on olnud üks peamine põhjus, miks Elektrilevi võrk on aasta-aastalt üha kindlam. Pildil on ilmastikukindel isoleeritud õhukaabel.
Ilmastikukindla võrgu paigaldamine on olnud üks peamine põhjus, miks Elektrilevi võrk on aasta-aastalt üha kindlam. Pildil on ilmastikukindel isoleeritud õhukaabel. Foto: Elektrilevi

Eelmisel aastal oli Elektrilevi võrgus 12 131 riket. Võrreldes aasta varasemaga langes rikete arv 25%. Elektrivõrgu töökindluse järjepidevat kasvu näitab ka see, et võrreldes viie aasta taguse ajaga oli 2017. aasta rikete arv pea kaks korda väiksem.

„Aasta-aastalt vähenev rikete arv Elektrilevi võrgus näitab, et meie investeeringud tasuvad end ära,“ ütles Elektrilevi juhatuse esimees Jaanus Tiisvend. Möödunud aastal ehitas ja uuendas Elektrilevi 219 alajaama ja 1942 kilomeetrit liine.

„Oluline mõjutaja rikete vähenemisel on olnud ilmastikukindla võrgu rajamine. See tähendab paljasjuhtmega õhuliini asendamist maa- ja õhukaabliga, mis on ilmastikumõjude nagu tormi, jäite ja äikse suhtes oluliselt vastupidavamad,“ lisas Tiisvend.

Tänase seisuga on 62% Elektrilevi võrgust ilmastikukindel. Möödunud aastal paigaldas Elektrilevi 1935 kilomeetrit ilmastikukindlat võrku. Aastaks 2025 on Elektrilevi eesmärk 75% Eesti võrgust teha ilmastikukindlaks.

Vähenenud on ka aeg, kui palju pidi keskmine klient aasta jooksul kokku rikete tõttu vooluta olema. Kui veel 2014. aastal oli see näitaja 413 minutit, siis 2016.aastal 163 ja mullu 104,4 minutit.

„Katkestuste kestust on aidanud vähendada meie inseneride välja töötatud automaatikalahendused, mis vähendavad riketest mõjutatud klientide hulka ja suurendavad oluliselt elektriühenduse taastamise kiirust,“ lisas Tiisvend.

Elektrilevi jaotus- ja piirkonnaalajaamadest on 58% digitaalselt automatiseeritud. Elektrilevi innovaatilised automaatikalahendused on huvi äratanud ka väljaspool Eestit. Sel aastal projekteerivad Elektrilevi automaatikud kaht alajaama Soomes.

„Kindlasti aga ei tähenda tänane olukord, et võrk on valmis ja võiksime mugavalt tugitooli nõjatuda. On loomulik, et koos areneva võrguga kasvavad ka meie klientide ootused,“ ütles Tiisvend. „Iga elektrivõrgu häirega kaasneb ebamugavus või isegi rahaline kahju, eriti ettevõtete jaoks. Meie töö on viia rikete ja häirete arv miinimumini ning tagada sellega töökindel ja usaldusväärne elektrivõrk“.

Elektrilevi on suurim jaotusvõrguettevõte Eestis ning haldab ligikaudu 61 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama. Lisaks haldab ettevõte 40 protsenti Eesti tänavavalgustuspunktidest ja piloteerib kiire interneti jaoks avatud sidevõrgu rajamist elektritaristule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles