Hollandlane teeb Võrumaal juustu

  • Pascal Smits kolis Hollandist Eestisse paar aastat tagasi.
  • Esialgu töötas hollandlane Lääne-Virumaal.
  • Nopri talu peremees Tiit Niilo lubab edaspidi juustule keskenduda.

Juustumeister Pascal Smits toob Misso kanti kaasa Madalmaade juustuvalmistamise kogemused.

FOTO: Tomi Saluveer / Lõuna-Eesti Postimees

Kolm kuud tagasi Nopri talumeierei palgale asunud Hollandi juustumeister Pascal Smits on saanud valmis esimesed kerad Gouda juustu. Käsitööjuust on üks osa Nopri plaanist keskenduda edaspidi rohkem juustutootmisele, uued sordid on jõudnud juba ka poelettidele.

Tellijale

Smitsile ei ole Eesti võõras. Ta kolis Hollandist Eestisse paar aastat tagasi, kui aitas käivitada Lääne-Virumaal asuva Arkna mõisa väikest juustukoda. Koostöö Arknaga sai eelmisel aastal läbi ja Smits asus Nopri talu peremehe Tiit Niilo kutsel novembris tööle Võrumaal Kärinä külas asuvas meiereis.

«Olime Pascaliga tuttavad juba enne tema asumist Arkna juustumeistriks,» rääkis Niilo. «Kuid Nopril ei olnud hollandlase palkamiseks tollal võimalust. Ajad on muutunud, nüüd lõime Pascaliga käed ja proovime tema retseptide järgi valminud juustudega jõuda kaugele.»

Tagasi üles