LUGU AASTAST 2018 Lõõtsaguru lööb loo lahti Eesti riigi sünnipäevaks valminud pillil

Maa­rius Suviste
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tavaliselt saab lõõts Heino Tartesel valmis paari kuuga, siis Eesti riigi sünnipäevaks valminud eriline pill nõudis neli kuud. Selle vahelõõts on taevasinine ning kui mängimiseks läheb, tuleb nähtavale lumivalge EV100.
Kui tavaliselt saab lõõts Heino Tartesel valmis paari kuuga, siis Eesti riigi sünnipäevaks valminud eriline pill nõudis neli kuud. Selle vahelõõts on taevasinine ning kui mängimiseks läheb, tuleb nähtavale lumivalge EV100. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Pillimees ja lõõtsameister Heino Tartes tõmbab lõõtsa. See on tema sajas pill ja Eesti 100 aasta juubeli auks sinimustvalge ornamentikaga kaunistatud. «Hea pill sai!» kiitis ta, kui oli «Sangaste polka» ära mänginud.

«Nii on vanast ajast saati öeldud, et kui selle loo ära mängid, oled õige lõõtsamees,» ütles lõõtsaguru. Loomulikult ta mängis selle, oma lemmikloo, ära – pole kahtlustki! Ja kui võimsalt ja haaravalt veel.

Heino Tartes (66) valmistas oma sajanda Teppo-tüüpi lõõtspilli erilise hoole ja pühendumusega. Iga detail sel pillil mängib olulist rolli ning on poolemillimeetrise täpsusega põhjalikult paigas. Kui tavaliselt saab tal lõõts valmis paari kuuga, siis too eriline pill nõudis neli kuud. Selle vahelõõts on taevasinine ning kui mängimiseks läheb, tuleb nähtavale lumivalge EV100.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles