Õiguskantsler: päästjate regionaalsed palgaerinevused on põhjendatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dementseid tuleb õiguskantsler Ülle Madise soovitusel mitte luku taha panna, vaid hoolsamini valvata.
Dementseid tuleb õiguskantsler Ülle Madise soovitusel mitte luku taha panna, vaid hoolsamini valvata. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Õiguskantsler Ülle Madise leiab oma analüüsis, et päästeteenistujate regionaalsetel palgaerinevustel on asjakohane eesmärk, mistõttu ei ole alust pidada seda ilmselgelt põhiseadusega vastuolus olevaks.

Madise möönab oma vastuses avaldajale põhiseaduses sätestatud võrdse kohtlemise põhimõtet, kuid viitab riigikohtu praktikale, mille kohaselt võib võrdsuspõhiõigust piirata, kui selle põhjus on põhiseadusega kooskõlas.

Avaliku teenistuse palgaregulatsiooni eesmärk on tagada avaliku võimu nõuetekohane teostamine ning Ida-Virumaale ning Tallinnasse ja Harjumaale pädevate päästeametnike leidmiseks võib neis piirkondades kõrgemate palkade maksmine sel eesmärgil olla põhjendatud. "See on väga kaalukas eesmärk," rõhutab Madise.

"Seega on kõnealusel juhul erineval kohtlemisel asjakohane eesmärk, et kõigis Eesti piirkondades oleksid päästekomandod komplekteeritud. Eri piirkondades kehtestatud põhipalga erinevuse suurust ei ole alust pidada ülemääraseks," leiab õiguskantsler.

Madise toob esile, et päästjate töö intensiivsus on Tallinnas ja Harjumaal Eesti keskmisest kõrgem ning nii seal kui Ida-Virumaal aitab kõrgem palk leida tööle sobivaid ametnikke.

"Päästeteenistujaid ei või regionaalsete palgamäärade kehtestamisel kohelda siiski ebamõistlikult erinevalt. See tähendab, et regionaalsed palgaerinevused ei või olla põhjendamatult suured ning palgamäärade ülevaatamisel tuleb ajakohastada ka teistes Eesti piirkondades töötavate päästeteenistujate palgad," lisas Madise.

"Põhiseaduse paragrahv 15 kohaselt on igaühel õigus pöörduda kohtusse, kui tema õigusi rikutakse või vabadusi piiratakse. Igaüks võib oma kohtuasja läbivaatamisel nõuda mis tahes asjassepuutuva seaduse, muu õigusakti või toimingu põhiseadusevastaseks tunnistamist. Seega on päästeteenistujatel võimalik esitada oma õiguste kaitseks ka kaebus halduskohtusse," lõpetan õiguskantsler oma analüüsi.

Päästeamet maksab Ida-Viru ja Harju maakonnas töötavatele päästeametnikele 5-8 protsenti kõrgemat palka kui teistes regioonides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles