Võrus valitakse vingeim võrukeelne kaver

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrus valitakse maailma kõige parem võrukeelne kaver. Üles astub ka Aapo Ilves.
Võrus valitakse maailma kõige parem võrukeelne kaver. Üles astub ka Aapo Ilves. Foto: Andrus Karpson

Emakeelepäeval, 14. märtsil toimub Võrus maailma kõige vingema võrukeelse kaveri ja esitaja valimine. Oma hinnangu annavad auväärt hindamiskogu ja hääle saab anda ka publik.

Emakeelepäeval valitakse Võrus maailma kõige parem võrukeelne kaver. Sellise valimise ja kontserdi korraldamise mõtte peale tuli Uma Pido kauaaegne korraldaja Triinu Laan: „Tähistä' imäkeelepäivä umakeelitse kaverikontsõrdiga tundusi hää mõtõ. Võrokeelitside originaallugudõ maailma kõrval om alati olnu põnnõv võrokeelitside kaveride ilm – tahassi, et tuu olõssi rohkõmb nättäv.“
 
Konkursile laekus pea poolsada lugu, millest lõppkontserdil kõlab 25. Kuulda saab tosinat artisti/kooslust, kelle hulgas on tuntud Võromaaga seotud muusikuid – Aapo Ilves, Mari Kalkun, Merca, Pulga Jaan, Laheda Muti, Eesti Mandoliinide Orkester, Helmekaala, Metsavenna bänd, Nedsaja Küla Bänd, Meelis Maran jt. Vähemoluline ei ole hindamiskogu – Anu Taul, Jaan Elgula, Sten Teppan, Toomas Lunge ja Triinu Laan, kes annavad vahetult iga esituse järel oma hinnangu.
 
„Kohalikele laululoojatele on ikka meeldinud võtta muukeelseid laululugusid ning neid omas keeles esitada. Kõige tuntumad kaverdajad on ennast ka konkursile üles andnud, mis on pannud minugi mõnusasse ootusärevusse – kelle looming kõige paremaks hinnatakse?“ on korraldaja Kadri Laube põnevil. Kaverid on tihti ka sellised lood, mille tegelik autor on nii esitajate kui kuulajate poolt äragi unustatud. Sel korral võistlusel „Vana sann“ ei kõla, kuigi konkursi statuudi järgi, kus on lubatud esitada ka juba tuntud kavereid, mahuks seegi lugu kontserdikavva.
 
Lisaks konkursil kõlavale muusikale lõbustavad vaheaegadel publikut Laheda Mutid, tuues meieni uuemad päevapoliitilised teemad ning tantsu saab keerutada Nedsaja Küla Bändi saatel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles