Galerii: Maailma parimaks võrukeelseks kaveriks valiti «Muusi ja tsäid» (3)

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Võru toidukeskuse saali kogunes kolmapäeval 300 inimest, et tähistada emakeelepäeva ja pidada maha Kavõrikontsõrt maailma parima võrukeelse kaveri ja esitaja valimiseks. Parimaks võrukeelseks muusikatöötluseks valiti Mari Kalkuni «Muusi ja tsäid».

«Ma ei uskunud, et nii palju elukutselisi muusikuid sellest ideest kinni haarab ja mõttega kaasa tuleb. Professionaale oli üle ootuste palju,» lausus kontserdi korraldaja Kadri Laube. «See näitab, et kohalikele muusikutele on võru keeles laulmine ja musitseerimine väga oluline.»

Moosi ja teed

Parimaks võrukeelseks kaveriks valitud «Muusi ja tsäid» esitaja oli Mari Kalkun, loo originaalpealkiri on «Moosi ja teed» ning autorid Tarmo ja Toomas Urb.

Teise koha sai Aapo Ilvese kaver tema enda ja Paul Neitsovi loost «Koh kuradi kotsil ma elä». Kolmandaks tuli Nedsaja küla bändi esitatud kaver loost «Insener Garini Hüperboloid», millele kirjutas setokeelsed sõnad Merca.

Publiku lemmiku tiitlit jagasid Nedsaja küla bänd ja Merca, kolmas koht kuulus seto leelokoorile Helmekaala.

Kontserdist valmib plaat

Uma Pido eelsündmusena mõeldud kontserdil esines tosinas koosseisus kokku 52 muusikut. Tuntud lauludele andsid võru keeles uue hingamise Mari Kalkun, Aapo Ilves, Pulga Jaan, Martin Mileiko ja Eesti mandoliinide orkester, Metsavenna bänd, Merca, Helmekaala, Nedsaja küla bänd, Laheda Mutid ja teised. Neist seitsme esitaja lood salvestatakse stuudios ja neist valmib Kavõrikontsõrdi plaat.

Hindamiskomisjoni kuulusid laulja Anu Taul, muusikud Jaan Elgula ja Toomas Lunge, Vikerraadio muusikajuht Sten Teppan ja Uma Pido kauaaegne korraldaja ning kaverikonkursi idee algataja Triinu Laan.

Laube sõnul ei plaanita Kavõrikontsõrti siiski muuta iga-aastaseks sündmuseks. «Võib-olla korraldame seda tulevikus Uma Pido vaheaastatel,» lisas ta. «Head materjali ei kogune igal aastal nii palju, ettevõtmine võib ära väsida.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles