Läti korruptsioonitõrje uurib ajakirjanike süüdistusi Riia meeri vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadine Riia kesklinn
Kevadine Riia kesklinn Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Läti korruptsioonitõrjebüroo (KNAB) uurib Balti uuriva ajakirjanduse keskuse Re:Baltica hiljutist uuringut, milles väidetakse, et Riia linnapea Nils Ušakovs on kolme aastaga poliitreklaamiks kasutanud kaheksa miljonit eurot avalikku raha.

"Pärast informatsiooni hindamist otsustab KNAB, mida edasi teha," ütles büroo pressiesindaja Laura Dūša.

Uurivad ajakirjanikud jõudsid oma uuringutel järeldusele, et Riia linnaeelarvest kasutati vähemalt 8 miljonit eurot Ušakovsi populaarsuse tõstmiseks. Selle tarbeks maksti meediaväljaannetele, palgati linnapea erakonna Koosmeel noori, rahastati "kutselisi meeleavaldajaid" ja tehti kampaaniat sotsiaalmeedias.

Re:Baltica teatel koosneb Ušakovsi mainekampaania kolmest osast. Esimene osa on lepped kommertsväljaannetega Riia uudiste kajastamisel. Teine on valitsuse väliste organisatsioonide aktivistide võrgustik, kes on vajadusel valmis tänavatel meelt avaldama. Kolmas osa on sotsiaalmeediakampaania avaliku arvamuse mõjutamiseks ja opositsiooni kritiseerimiseks.

Selle kõige eesmärgiks on luua Ušakovsist mulje kui edukast ja rahvale lähedasest linnapeast, märkis Re:Baltica.

Uuringus analüüsiti ka riga.lv portaali tegevusi. Portaal avati viis aastat tagasi kohaliku ajalehe välja andmiseks. Ajalehte enam ei väljastata, kuid selle toimetus on kasvanud 16 inimeseni. Portaali eelarve on esimese tegutsemisaasta 322 000 eurolt kasvanud aga möödunud aastal 3 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles