Reformierakond jätkuvalt kõige populaarsem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna praegune esimees Hanno Pevkur, kelle varsti vahetab välja Kaja Kallas.
Reformierakonna praegune esimees Hanno Pevkur, kelle varsti vahetab välja Kaja Kallas. Foto: Kaja Mõts

Aasta alguses rekordtasemele kerkinud Reformierakonna toetus püsis ka märtsis, mõnevõrra on oma toetust veebruariga võrreldes kasvatanud Keskerakond, selgub BNS-i ja Postimehe tellitud uuringufirma Kantar Emor äsjasest küsitlusest.

"Suuri muutusi ei ole, kõik muutused on statistilise vea piires. Juhib kindlalt Reformierakond, nende toetus on ühtlaselt kõrge kõikides sotsiaal-demograafilistes rühmades, välja arvatud mitte-eestlased," ütles küsitluse tulemusi kommenteerinud Kantar Emori uuringujuht Aivar Voog.

Reformierakonna toetus oli märtsis 34,1 protsenti küsitletutest, kellel oli poliitiline eelistus. Jaanuaris oli see 34,2 protsenti, mis oli viimase viie ja poole aasta kõrgeim, veebruaris pooldas Reformierakonda 33,5 protsenti küsitletutest.

Keskerakonda toetas märtsis 23,8 protsenti vastanutest, mida on 3,3 protsendipunkti rohkem kui veebruaris. "Teisel kohal olev Keskerakond on mõnevõrra taastanud oma positsioone, tõustes 24 protsendi lähedale, neid toetavad põhiliselt mitte-eestlased, tallinlased ja vanemaealised," märkis Voog.

Populaarsuselt kolmas poliitiline jõud on jätkuvalt Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), mida pooldas märtsis 18,3 protsenti vastanutest. See on EKRE paremuselt teine tulemus alates 2017. aastast, tänavu jaanuaris oli nende toetus 18,4 protsenti.

"Kolmandal kohal jätkab EKRE, kelle toetus on viimased neli kuud olnud suhteliselt stabiilne, olles 17 - 18 protsendi tasemel. Neid toetavad rohkem mehed, maa-asulate ja keskmisest väiksema sissetulekuga elanikud," kommenteeris Voog.

Neljas poliitiline jõud on Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), mida toetas märtsis 10,6 protsenti vastanutest. Veel detsembris pooldas SDE-d 14,7 protsenti, jaanuaris langes see 11 protsendile ning veebruaris 10,8 protsendi peale.

"Sotside reitingu aasta alguses toimunud langus on pidurdunud ja jäänud püsima 10 protsendi lähedal, neid toetavad rohkem nooremad, suuremate linnade ja kõrgema haridusega elanikud," ütles Kantar Emori uuringujuht.

Vabaerakonna toetus oli veebruari 7 protsendilt langenud märtsis 5 protsendile, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus kukkus veebruari 6,3 protsendilt märtsis 4,1 protsendi peale.

"Vabaerakonna ja IRL-i reiting jätkab pendeldamist 5 protsendi piirimail, olles kord ülalpool ja teine kord allpool valimiskünnist," märkis Voog.

"Jätkuvalt, juba kolmandat kuud on valitsuskoalitsiooni summaarne reiting madalseisus – alla 40 protsendi," lisas ta. Märtsis oli valitsuskoalitsiooni moodustavate Keskerakonna, SDE ja IRL-i kogutoetus 38,5 protsenti, mis on 0,2 protsendipunkti rohkem kui veebruaris ja 2,5 protsendipunkti enam kui jaanuaris.

Parlamendis esindatud kolme opositsioonierakonna kogutoetus oli veebruaris 57,6 protsenti.

Eestimaa Roheliste toetus oli märtsis 3,6 protsenti, Isesiesvusparteil 0,3 ja Rahva Ühtsuse Erakonnal 0,1 protsenti.

Kantar Emor näitab erakondade reitinguprotsente nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega "ei oska öelda" vastanute protsent elimineeritakse. Andmete näitamise selline viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Märtsis oli "ei oska öelda" osakaal 25,6 protsenti. Maksimaalne statistiline viga ±3,1 protsenti.

Kokku küsitles Kantar Emor 8. - 14. märtsini veebiintervjuude meetodiga 899 kodanikku vanuses 18-74 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles