Põllumehed saavad miljoneid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Põllumeestele ja maaharijatele makstakse tänavu ühtse pindalatoetusena kokku 80,656 miljonit eurot, mullu maksti sama toetusena välja 70,3 miljonit eurot.

Lisaks ühtse pindalatoetuse kogusummale kinnitas Euroopa Komisjoni otsetoetuste korralduskomitee ka tänavuse piimasektori eritoetuse, mida makstakse kokku 1,253 miljonit eurot. Eritoetust saavad kuni sajapealise piimakarja omanikud.

«Kuigi põllumajandustoodete hinnad on maailmaturul tõusnud, ei ole põllumeeste sissetulekud ühes sellega tingimata kasvanud ning seetõttu on otsetoetuste suurenemine vajalik,» rääkis põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. «Positiivne on, et ka Eesti-poolne otsetoetuse lisamakse kasvab tänavu 34,5 miljoni euroni.»

Seedri sõnul on tänased kõrged põllumajandustoodete hinnad vaid mündi üks külg, sest tootmiskulude kasv on samal ajal olnud samuti väga kiire ning mullune saagikus ei olnud parimate killast. «Reaalsuses ei ole põllumeeste sissetulekud arvestatavalt kasvanud, küll aga on seda teinud kulud,» märkis ta.

Otsetoetusi makstakse tänavu orienteeruvalt 16 000 taotlejale. Ühe hektari kohta on toetuse suurus orienteeruvalt 90 eurot. Hektari täpne toetusmäär kinnitatakse novembri lõpus.

Ühtse pindalatoetuse taotlusi võtab Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) vastu 23. maini. Taotlusi saab siiski esitada ka ajavahemikus 23. maist 15. juunini, kuid siis vähendatakse toetust ühe protsendi võrra iga hilinenud tööpäeva kohta. Toetuse väljamaksetega alustatakse detsembri esimestel päevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles