Elektriarved võivad väiksemaks muutuda

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimaste aastate jooksul on Elektrilevi välja vahetanud suure hulga elektriarvesteid.
Viimaste aastate jooksul on Elektrilevi välja vahetanud suure hulga elektriarvesteid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti suurim võrguettevõte Elektrilevi näeb võimalust järgmisest aastast taas langetada võrgutasu. Sestap esitas ettevõte konkurentsiametile materjalid ettevõtte kulude ja tulude hindamiseks. Võrguteenuse keskmise hinna languseks võib kujuneda ligikaudu 8 protsenti, kuid hinnamõju erineb pakettide lõikes.

Võrguteenuse hinda võimaldavad langetada kasvanud tarbimismahud, soodsad intressimäärad ja Elektrilevi kasvanud efektiivsus ehk kokku hoitud püsikulud. Samuti mõjutab hinda lõppenud kaugloetavate arvestite paigaldus ja seeläbi stabiliseerunud investeerimismahud.

Soodsat mõju on hinnale avaldanud ka peakaitsme suurusest sõltuv püsitasu ehk möödunud aastast muutunud hinnakujundus.

«Viimase aasta jooksul on loobutud kolmest protsendist kasutult seisnud võrguvõimsusest ja lõpetatud enam kui 1000 võrgulepingut kohtades, kus elektrit ei tarbitud. Tänu sellele ei pea Elektrilevi enam ülal hoidma ja uuendama kasutuna seisnud võrguressurssi. Seega on püsitasu juba praegu andnud võrguteenuse tarbijatele tervikuna kasuliku efekti,» selgitas Elektrilevi äriarenduse valdkonna juht Priit Treial.

Esitatud materjalide põhjal viib konkurentsiamet läbi Elektrilevi kulude ja tulude eelanalüüsi, mille järel esitab ametile hinnalangetamise taotluse. «Seetõttu ei saa täna veel lõplikest numbritest rääkida, kuid prognoosime, et keskmise hinna langus võib jääda 8 protsendi juurde,» ütles Treial. Ta lisas, et hinnamuutus ei tule kõikides pakettides ühtlane.

Eelduste kohaselt jõustub uus hind 2019. aasta algusest. Hinnakirjad peavad avaldatud oleme hiljemalt kolm kuud enne hinnamuudatust.

2017. aastal vähenes võrguteenuse keskmine hind Elektrilevi klientidele kahe hinnalangusega kokku ligikaudu 9 protsenti.

Võrguteenuse hind on kulupõhine ning seda korrigeeritakse muudatuste korral ettevõtte kulu- või tulubaasis. Hinna üle teostab järelevalvet konkurentsiamet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles