Nõukogu lükkas Valga sünnitusosakonna tuleviku üle otsustamise edasi (1)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protest Valga haigla sünnitusosakonna sulgemise idee vastu
Protest Valga haigla sünnitusosakonna sulgemise idee vastu Foto: Tiit Loim / Lõuna-Eesti Postimees

Valga haigla nõukogu kogunes täna arutama sünnitusosakonna sulgemise küsimust. Otsuseid vastu ei võetud, sest oodatakse lisaselgitusi haigekassalt.

Haiglasse kogunesid täna teemat arutama haigla nõukogu liikmed Mart Einasto, Ago Kõrgvee, Rein Kermes, Margus Lepik, Külliki Siilak ja Külli Laugesaar. Esimesed kolm neist on Tartu Ülikooli kliinikumi esindajad, Siilak ja Laugesaar on Valga vallavolikogu liikmed ja Lepik Valga vallavanem. Haigekassa esindajat kohal polnud.

Margus Lepik ütles, et haigekassa pole nõukogule esitanud ühtegi konkreetset plaani. Seetõttu tuleb teema arutusele uuel istungil. "Haigekassa on rääkinud haigla juhiga eelarveläbirääkimistel ja nõukogu esimehega, aga teised nõukogu liikmed ei ole midagi konkreetset näinud. Otsustasime, et teeme uue nõukogu, kuhu kutsume haigekassa esindaja, kes räägib konkreetselt, millised on tema ettepanekud ja tuleviku väljavaated, mis ei puuduta ainult sünnitust, vaid kogu Valga haiglat," lausus vallavanem.

Lepiku sõnul jagunes nõukogu arvamuste osas pooleks. Kolm kliinikumi poole esindajat toetasid haigekassa ettepanekut osakond sulgeda, Valga esindajad jäid eriarvamusele. "Meie vaatame lisaks meditsiinile ja rahadele ka asja emotsionaalset ja regionaalpoliitilist poolt. Meie nõusolekut sulgemiseks kindlasti niisama lihtsalt ei anna," ütles Lepik.

"Istungi meeleolu oli tõsine ja asjalik," lausus nõukogu esimees Mart Einasto. „Kerkis üles rida küsimusi ja selleks ongi vaja, et järgmisele koosolekule saabuks ka haigekassa esindaja."

Haigekassa tegi nii Põlva haiglale kui Valga haiglale ettepaneku lõpetada sünnitusteenuse osutamine alates 1. juulist ja suunata vabanev raha nende teenuste arendamisse, mille järele on kohapeal suurem nõudlus. Põlvas saavutatud kompromissi kohaselt suletakse sealne sünnitusosakond tänavu oktoobrist.

Mullu toimus Valga haiglas 147 sünnitust ehk keskmiselt vähem kui üks sünnitus kahe päeva kohta. See tähendab haigekassa ja Tartu Ülikooli kliinikumi hinnangul, et teenuse osutamine käib teiste teenuste arvelt.

Järgmine nõukogu koosolek on plaanitud toimuma 10. aprillil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles