Otepää vanaproua saatusekaaslastest jutustav film pälvis Soomes Jussi

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepäälanna Vieno Zlobina elukäik on "Igitee" stsenaariumile väga sarnane. ETV  "Pealtnägija" käis Otepääl filmi linastusel ja tegi naisest saatelõigu.
Otepäälanna Vieno Zlobina elukäik on "Igitee" stsenaariumile väga sarnane. ETV "Pealtnägija" käis Otepääl filmi linastusel ja tegi naisest saatelõigu. Foto: Valdur Sepp

Kalju Kivi pälvis reedel filmi «Igitee» kunstnikutöö eest Soome filmikunstiauhinna Jussi. Eesti-Soome-Rootsi ühisfilm teema on äravahetamiseni sarnane Otepääl elava Vieno Zlobina mälestustega. Eelmise aasta lõpus käisid filmitegijad 98-aastasel otepäälannal ka külas.

Tänavu kevadel sai kaante vahele Otepääl elava Vieno Zlobina enam kui 100 leheküljene elulooraamat. Palju tähelepanu pälvinud raamat sarnaneb hämmastavalt palju soome kirjaniku Antti Tuuri varem ilmunud menuromaanile ja selle põhjal vändatud suurfilmile "Igitee". Detsembri keskel kohtusid filmi autorid ja vanaproua meenutusteks ning mälestuste jagamiseks Otepääl.

Raamatud ja film jutustavad Stalini võimu ajal Karjalasse emigreerunud välissoomlastest ja nende saatusest nõukogude režiimi all. Soomes pettunud inimesed läksid paremat elu otsima Ameerika Ühendriikidesse, mis seda ei suutnud pakkuda, ja hiljem Nõukogude Liitu. Neid vabadust, võrdsust ja vendlust ihanud inimesi ei tahtnud hiljem keegi meenutada.

Soome filmikunstiauhindadele oli tänavu nomineeritud kolm eestlast, kellest Kalju Kivi võitis kunstnikutöö eest filmis "Igitee" Soome filmi Oscari ehk Jussi. Film pälvis kokku kuus Jussit, teiste seas parima filmi auhinna.

Kokku oli "Igiteel" Jussidel 13 nominatsiooni, mida oli tänavu rohkem kui ühelgi teisel filmil. "Igitee" võitis veel parima režissööri (AJ Annila), parima naiskõrvalosa (Sidse Babett Knudsen), parima operaatoritöö (Rauno Ronkainen) ja parim meeskõrvalosa (Hannu Björkman) tiitli. Film "Igitee" on seni suurim Eesti, Soome ja Rootsi ühine filmiprojekt. Selle kaastootjaks Eestis oli Taska Film OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles