Haigla juures koguti allkirju sünnitusosakonna kaitseks (1)

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeva hommikul kella 10 paiku kogunes paarsada inimest Valga haigla juurde, et avaldada meelt sünnitusosakonna sulgemisplaanide vastu.

Kohal oli eri vanuses linnakodanikke, kelle seas andsid tooni noored emad. Samuti oli rahva seas liikumas hulk Valga vallavolikogu liikmeid ja teisi kohalikke arvamusliidreid. Erakondlik kuuluvus polnud seejuures oluline: kõrvuti seisid nii linnas võimul olevate kui opositsiooni ridadesse kuuluvate poliitiliste jõudude esindajad. 

Tuldud oli piiri tagantki: teiste seas oli kohal Valka linnajuht Vents Armands Krauklis abikaasa ja lapsega. Nendegi pere pesamuna on ilmavalgust näinud Valga haiglas. Rahva seas oli kuulda nii eesti, vene kui läti keelt. Rahvuski ei mänginud rolli, kui eesmärk ühine.

Samuti oli ettevõtmine pälvinud meedia laialdase tähelepanu. Kohal oli mitu Eesti telekanalit ja üks Läti omagi.

Aktsiooni peakorraldaja  Anastasija Kikkas, kes igapäevaselt ametis juristi ja vallasekretärina Valga vallavalitsuses, organiseeris koos Vabaerakonna kohaliku liidri Tanel Valguga allkirjalehtede jagamist. Neid täideti usinalt kohapeal, aga pärast kokkusaamise lõppu suundusid spetsiaalsete helkurvestidega varustatud inimesed allkirju ka linna peale koguma.

Kikkas avaldas lootust, et sel moel õnnestub koguda vähemalt tuhat allkirja, mis peaksid jõudma Riigikoguni. "Meid võiks innustada ka väike võistlusmoment: põlvalased kogusid oma petitsioonile sünnitusosakonna sulgemise vastu esimese päevaga 1300 allkirja."

Ühtlasi andis Kikkas teada, et teisipäeval Valgas käivitatud allkirjade kogumise käigus on juba antud 800 allkirja.

Kikkasel oli aga ka väike mure. "Allkiri läheb arvesse ainult siis, kui sellele on lisatud ka isikukood. Vaadake, et see kindlasti oleks," manitses ta allkirjade kogujaid ja andjaid.

Kohal oli ka vallavanem ja Valga haigla nõukogu liige Margus Lepik, kes rõhutas, et kui sünnitusosakond Valga haiglast kaob, pole see lihtsalt ühe osakonna sulgemine, vaid laiem regionaalpoliitiline valik, mis piirkonnale sugugi kasuks ei tule.

Vallavanem juhtis tähelepanu ka tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski eileõhtusele Facebooki-postitusele. Minister kinnitab seal, et talle tuli selline sünnitusosakondade sulgemise kiirmenetlus ootamatult. Ossinovski sõnul tuleb see teema eelnevalt oma inimestega läbi rääkida. Seda ka juhul, kui leitakse, et osakondade sulgemine on naiste ja laste ohutuse tagamiseks vajalik. Praegusel juhul on tema hinnangul tegu läbimõtlematu otsusega.

Lepiku sõnul on küll kummaline, et minister asjaga enda sõnul kursis polnud, samas annab selline seisukohavõtt lootust. Samuti annaks tema sõnul haigla sünnitusosakonnale vajalikku kindlust, kui lõpuks suudetaks teha kõrgemal tasemel otsus, et Läti sünnitajad Eestis täisraha maksma ei peaks.

Küll aga pole tänapäeva meditsiini spetsiifikat arvestades vallajuhi arvates turvaline, kui inimene töötab ämmaemandana nii-öelda kohakaasluse alusel, täites vahepeal muid ülesandeid. 

Sama meelt oli ka noor ema Tiina Tuhkanen-Kostrova, kes on ka ise Valga haiglas õde ja korraldas eile selle juures noorte emade aktsiooni "Käru Kambakas".

Küll aga näeb ta lahendusena seda, kui Tartu Ülikooli kliinikumi võrgustikku kuuluvate haiglate sama eriala inimesed – antud juhul ämmaemandad – töötaksid rotatsiooni korras vaheldumisi mitmes haiglas. "Siis säiliks nende kvalifikatsioon. Ja kindlasti peaks see rotatsioon olema mõlemapoolne: kord läheb näiteks Valga haigla töötaja Tartusse, siis tuleb aga sealne inimene siia." Lepik tõdes, et selline variant on arutlelu teema.

Anastasija Kikkas avaldas lootust, et tänane aktsioon mõjutab inimesi, kelle võimuses on tagada sünnitusosakonna säilimine Valgas. "Vastasel juhul nad ju näitavad, et ei hooli oma rahvast: nende arvamus ei lähe neile lihtsalt korda."

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles