Endine Eesti küberkaitsepealik pühitseti Sangastes diakoniks

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Meieli pühitsesid diakoniks Sangaste koguduse õpetaja Ivo Pill (vasakult), piiskop Joel Luhamets ning piiskop emeeritus Einar Soone.
Tanel Meieli pühitsesid diakoniks Sangaste koguduse õpetaja Ivo Pill (vasakult), piiskop Joel Luhamets ning piiskop emeeritus Einar Soone. Foto: Monika Otrokova

Palmipuudepühal, 25. märtsil õnnistati EELK Sangaste Püha Andrease kirikus ametisse uus diakon – Tanel Meiel. Ametissepühitsemise jumalateenistusel teenisid piiskop Joel Luhamets, piiskop emeeritus Einar Soone ja koguduse õpetaja Ivo Pill, andis teada Otepää vallavalitsuse kommunikatsioonijuht.

«Tanelil on olnud mitu temast sõltumatut takistust, mis ei lubanud juba varem diakoniks saada. Tänu visale tööle ja pealehakkamisele on ta saavutanud selle, mida taotles,» märkis Sangaste koguduse õpetaja Ivo Pill.

Tartust pärit Meiel töötab Tartu Ülikoolis infoturbejuhina ning on senini Sangaste koguduses jutlustajana kaasa teeninud. Eelnevalt on ta olnud kaitseväe tegevteenistuses, kus oli Eesti küberkaitse üksuse looja ja pealik. Oma teenistuse lõpetas ka kaitseväe teavituskeskuse ülema abina. Meiel on tegev ka Kaitseliidu ridades kapteni auastmes ning riigikaitseõpetaja. Ta on abielus, peres on täiskasvanud tütar.

Sangastesse tõi Meieli kutsumus ja esivanemate juured – tema vanavanaisa oli Sangaste mõisa puusepp Meyel. Hiljem kolis perekond Tartusse. Lähem tutvus Sangastega algas 2014. aastal, mil ta osales kaitseväe Kevadtormi õppustel Harimäel.

Tollasele EELK usuteaduste instituudi õppurile tundus loogiline asuda vaimulikuteele, järgnesid vastavad koolitused ja jutlustajaeksam. Ajapikku tuli selginemine ja iseenda leidmine. Nüüdseks on Meiel lõpetanud Tartu Ülikooli sotsioloogia bakalaureusekraadiga ning hiljuti religiooniõpingute magistrantuuri.

Tema siht on jätkata alustatud vaimulikuteed ning tulevikuks saada ka kirikuõpetaja pühitsus. «Pean väga tähtsaks, et säiliks vaimulik kultuur – kuidas laulatada, ristida, armulauda anda, et teeksime nii, nagu meie vanavanemad tegid.»

Meieli kinnitusel meeldib talle väikese koguduse siirus ja ausus. «Kirikusse tullakse siis, kui on vaja, mitte ennast näitama. Väikeses maakoguduses on ka side koguduseliikmetega isiklikum. Jutlustamise seisukohast pole vahet, kas rääkida viiele või 50 inimesele, seda peab tegema ühtemoodi südamest.»

Sangaste koguduse liige, Otepää vallavolikogu esimees Jaanus Barkala, kes ka ise ordinatsiooniteenistusel viibis, ütles, et tunneb vastset diakoni Kaitseliidu päevilt ja ainult heast küljest. «Ohvitserina ütlen, et hea ja tubli ohvitser sai diakoniks. On ütlemata hea meel, et Tanel on leidnud oma koha ja kutsumuse. Usk on ka sõjaväes väga tähtsal kohal.»

Diakon on koguduseõpetaja abiline, kelle määrab õpetaja ettepanekul ja nõukogu nõusolekul ametisse ja vabastab ametist peapiiskop. Ta töötab peapiiskopi, piiskopi, praosti või koguduseõpetaja juhatusel ja vastutusel. Diakonil on sõnajumalateenistuse pidamise õigus. Talituseks, mis ei ole diakoni pädevuses, annavad loa piiskopid diakoni vaimuliku ülema taotlusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles