Ühinenud Tõrva tervisekeskuse remont peaks algama sügisel

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva tervisekeskuse hoone (valge maja, mille ees seisab kaubik) uuendamise eeldatav maksumus on 1,1 miljonit eurot. Majas korrastatakse küttesüsteemi ja ventilatsiooni ning sinna tuleb lift. Hiljemalt järgmisel kevadel peaks ehitustööd algama ka Tõrva haigla hoones (parempoolseim maja).
Tõrva tervisekeskuse hoone (valge maja, mille ees seisab kaubik) uuendamise eeldatav maksumus on 1,1 miljonit eurot. Majas korrastatakse küttesüsteemi ja ventilatsiooni ning sinna tuleb lift. Hiljemalt järgmisel kevadel peaks ehitustööd algama ka Tõrva haigla hoones (parempoolseim maja). Foto: Arvo Meeks / LEPM

Vald plaanib paremaks majandamiseks liita osaühingu Tõrva Tervisekeskus ja sihtasutuse Tõrva Haigla. Tervisekeskuse hoone remont on plaanitud sügisesse.

Aprillis lõpetab tegevuse Hummuli hoolekandekeskus ning selle varad antakse üle Tõrva haiglale. Edaspidi saab sellest ühendasutuse filiaal. Teise filiaalina on kaalumisel Pikasilla koolimajja üldhooldekodu loomine. Praegu käib viimase plaani tasuvusanalüüs.

Lähipäevadel kuulutavad tervisekeskus ja haigla välja konkursi uuele ühendasutusele juhi leidmiseks. Tema ülesanne on koostöös omavalitsuse ja konsultantidega töötada välja ühendasutuse tulevikuplaan ning ärimudel ja viia asutuste ühendamine ellu.

Maksumus üle miljoni

Tõrva kesklinnas aadressil Tartu 4 paiknevas kunagise polikliiniku hoones on ka praegu perearstid, eriarstide vastuvõtt, hambaravi ja apteek. Maja remont läheb eeldatavalt maksma 1,1 miljonit eurot. Sellest 583 000 eurot pärineb Euroopa regionaalarengu fondist, ülejäänu on omaosalus, mis tuleb laenurahast. Tõrva vallavanema Maido Ruusmanni sõnul kaetakse laenu tagasimakse maja ruumide väljarentimisega näiteks apteegile ja hambaravikabinetile.

Hoones on plaanis korrastada küttesüsteem ja ventilatsioon, sinna tuleb lift liikumispuudega inimeste ligipääsu lihtsustamiseks pere- ja eriarstide juurde.

Hoones on plaanis korrastada küttesüsteem ja ventilatsioon, sinna tuleb lift liikumispuudega inimeste ligipääsu lihtsustamiseks pere- ja eriarstide juurde.

Vallavanema sõnul jäävad praegusest hoonest sisuliselt alles vaid välisseinad. Majja koonduvad perearsti ja eriarsti kabinetid. Lisanduma peaksid psühhiaatriaõe, ämmaemanda ja füsioterapeudi vastuvõtt, samuti ortopeediliste tarvikute müük ja rent. Millised eriarstid täpsemalt hoonesse tulevad, sõltub Ruusmanni sõnul haigekassalt saadavatest lepingutest.

Praegu käib projekteerimine ja ehitusega on plaanis alustada sügisel. Kokkuvõttes hakkab ühendasutus pakkuma eriarstiabi, kiirabiteenust, üldhooldust, statsionaarset õendusabi ning kooli- ja koduõendust. Kas asutuse nimeks saab Tõrva haigla või tervisekeskus, ei ole veel selge.

Lisaks sai ligi 100 000 eurot toetust aadressil Tartu 1 asuv endine Tõrva haigla hoone, kus praegu pakutakse üldhooldus- ja hooldusraviteenuseid. Seal on plaanis uuendada ventilatsiooni- ja küttesüsteeme, vahetada aknad ning lisada hoonele soojustust. Samuti antakse hooldekodule tänapäevane sisustus. Vallavanem loodab, et tööd algavad hiljemalt järgmisel kevadel.

Valga haigla loodab töödega alustada juuni lõpus

Projekteerimine on lõpusirgel ka Valga haiglasse loodaval tervisekeskusel. Praegu A-korpuse teisel korrusel asuvad perearstid saavad oma käsutusse ka esimese korruse ruumid, mida praegu kasutatakse mitmesuguse kraami ladustamiseks. Teise korruse ruumid läbivad uuenduskuuri.

Haigla haldusjuhi Raul Vatsa sõnul algab varsti ehitushange, millega läheb aega kuu või paar. Kui ei tule vaidlustusi, saab ehitus alata juuni lõpus. Tööde plaanitud maksumus on 1,48 miljonit eurot, toetus moodustab sellest 1 094 773 eurot.

Otepää tervisekeskuse lammutus- ja ehitustööd algasid veebruaris ja valmimine on plaanitud aasta lõppu. Lõuna-Eestis kerkivad tervisekeskused veel Põlvasse, Räpinasse, Antslasse ja Võrru.

Rahandusministeerium eraldas mullu 55 esmatasandi tervisekeskuse ehitamiseks või rekonstrueerimiseks 57 miljonit eurot toetust. Teiseks taotlusvooruks on ette nähtud 27,9 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles