Taheva piirkonna külad hakkavad ühist arengukava koostama

Monika Rogenbaum
, Valga vallavolikogu liige (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahev piirkonna külaesindajate koosolek.
Tahev piirkonna külaesindajate koosolek. Foto: Lea Radsin

Hargla maakultuurimajas arutati 16. märtsi rahvakoosolekul kas ja kuidas minna edasi Taheva piirkonna külade ja kantide arengukavade koostamisega.

Endises Taheva vallas oli kokku viis rohujuure tasandil koostatud arengukava ning nendega olid hõlmatud kõik valla külad. Suurem osa kavadest oli koostatud kehtivusega kuni eelmise aasta lõpuni, üksnes Hargla kandil on dokument olemas 2020. aastani.

Koosolekul osalenute ning oma arvamuse saatnute seisukoht oli, et otstarbekas on koostada kogu Taheva piirkonnale uus, ühine ja kõiki kante hõlmav arengukava, mis oleks selle kandi arengukokkulepe ja tulevikku vaatav plaan.

Koosolekul käidi uute mõtetena välja Harglasse endise postkontori majja kodukohviku rajamine ning tõdeti, et piirkonda oleks vaja sisespordiga tegelemiseks ruume.

Kitsarööpmelisele raudteetammile kavandatavas Eesti-Läti ühises matkatees nähakse piirkonnale uusi võimalusi. Majanduslikku tulu loodetakse sellest kohalikele kauplustele ja turismiettevõtjatele.

Koosolekust osavõtjaid rõõmustas info, et Taheva piirkonnast on esitatud LEADER-meetmesse kogukonnateenuste väljaarendamiseks kolm projektitoetuse taotlust. Näiteks planeerib MTÜ Parmu Ökoküla käivitada Hargla kooli kahes keldriruumis taaskasutuskeskuse, kuhu inimestel on võimalik oma kasutuskõlblikke asju tasuta või väikse tasu eest ära anda.

Samuti on lootust projektitoetusele, et Tsirgumäe ja Sooblase kandi lapsed saaksid Taheva Sanatooriumi territooriumile lustimiseks väikse mänguväljaku.

Muret teeb Taheva-Karula-Mõniste koostöövõrgustiku „Kotus“ aktiivsena hoidmine, sest väikeste valdade roll selles oli suur. Samas vajab Eestimaa kagunurk kindlasti uusi elanikke ja külalisi ning selleks tuleb end turundada.

Koikküla kandi suurimaks sooviks on endise lasteaia maja täitmine uute teenustega ning selle kaudu ka töökohtade tulek külla. Kogukonnal on praegu kooskäimiseks kasutada raamatukogu ruumid ning lisaks soovivad külaelanikud ürituste korraldamiseks kasutada ka varem lasteaia käes olnud osa.

Haldusreform on kindlasti pannud hajakülad uude olukorda. Puudub kogemus ja teave, kuidas väikeste kohtade vajadustesse ja arendusideedesse suhtutakse ja kas ning millist toetust on võimalik leida kohalikult omavalitsuselt.

Arengukava koostamise protsessis koostatakse esimese tegevusena Tõrvase, Kalliküla, Hargla, Tsirgumäe, Sooblase, Taheva, Korkuna, Laanemetsa, Koikküla, Ringiste, Lutsu, Koiva ja Lepa külade elanikke, mittetulundusühendusi, ettevõtjaid ühendav infolist. Soovist infolistiga liituda palume teada anda saates e-kirja aadressile monika.rogenbaum@gmail.com.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles