Tartu tudengid tutvusid Valga ja Valka koostööga

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengite kohtumine vallavalitsuse töötajatega.
Tudengite kohtumine vallavalitsuse töötajatega. Foto: Valga vallavalitsus

Seitse Tartu Ülikooli rahvusvaheliste suhete ringi liiget külastasid Valga vallavalitsust, et tutvuda Valga ja Valka koostööga. Vallavalitsuse välisprojektide juhtivspetsialist Marika Post andis sellest põgusa ülevaate ning tõi välja ka murekohad, andis Valga vallavalitsus teada.

«Koostööleping Valkaga sõlmiti juba 1995. aastal ning see toimib mitmesugustes valdkondades. Ühiselt on asutatud kunstikool, koos korraldatakse juba aastaid piirilaata ja linnafestivali, töötab Läti-Eesti instituut. Tegutseb stuudio Joy, kus laulavad-tantsivad lapsed ja noored nii siit- kui sealtpoolt piiri. Üheskoos viiakse läbi Valga-Valka jooks ning mõlema linna au kaitseb Valga/Valka korvpallimeeskond,» selgitas Post.

 Murekohtadena tõi ta välja probleemid ja bürokraatia piiriüleses tööjõuliikumises. Positiivselt poolelt nimetas vallavanem Margus Lepik head koostööd Valga ja Valka politsei, päästeameti ja erakorralise meditsiini vallas, mis toimivad riikidevahelise lepete alusel.

Üliõpilased tundsid huvi ka piiriülese kaubanduse vastu. «Piirikaubandus on toiminud riigikordadest olenemata kogu aeg ja seda ka nüüd. On kaupu, mis on odavamad Lätis ja mida eestlased sealt ostmas käivad – ning vastupidi,» sõnas vallavanem.

Jutuaineks tuli veel Tartus palju kirgi üles kütnud tselluloositehase rajamine.

«Kõigile omavalitsustele oluline teema on töökohad. Oleme valmis igasugusteks aruteludeks, mis toovad valda investeeringuid ja loovad töökohti. Nii on ka võimaliku tselluloositehasega. Sellise mastaabiga ettevõtmise otsustamisprotsess on pikk ja lõppotsuse teeb rahvaesindus – volikogu,» põhjendas Lepik oma arvamusavaldust meedias, milles pakkus tehase võimaliku asukohana välja Valga valda.

Vallavanem rõhutas, et loomulikult on enne vaja riigi ja arendajate uuringuid ning analüüse selle kohta, kas tehas vastab tänapäevastele nõuetele ja sobib Valgamaale.

Noored esitasid küsimusi ka haldusreformi kulgemise kohta. «Maakonnas viidi haldusreform läbi rahumeelselt. Meil oli juba varem selgunud ja kokku lepitud, et Valgamaal on kolm tõmbepiirkonda: Valga, Tõrva ja Otepää. Nüüdseks ongi moodustunud kolm valda. Väike vaidlus oli Valgas selle üle, kas uus üksus saab nimeks vald või linn. Nimetus »vald« sai suurema toetuse,» nentis vallavanem.

Üle tunni kestnud vestlusringi lõppedes siirdusid tudengid tutvuma Valga ja Valka linnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles