Otepää vallavanem nõuab kohtu kaudu saates "Radar" esitatud väidete ümberlükkamist

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Tamberg
Kaido Tamberg Foto: Arvo Meeks / LEPM

Otepää vallavanem Kaido Tamberg nõuab kohtu kaudu Kanal 2 saates "Radar" esitatud väidetavate valede ümberlükkamist ja laimamise lõpetamist. Tamberg esitas teisipäeval kohtule hagiavalduse aktsiaselts Eesti Meedia ja Otepää vallavolikogu liikme Kuldar Veere vastu.

Sangaste lossi ümber toimuvatest vaidlustest rääkiv saade "Radar" oli Kanal 2 eetris 27. märtsil. Tamberg esitas hagiavalduse 3. aprillil Harju maakohtule.

"Saadet oli põnev vaadata, see oli ilukirjanduslikult isegi huvitav ja süžeelt intrigeeriv vallavoliniku ja saatejuhi kooslooming, ladusas lavastuslikus esituses", kommenteeris Tamberg. "Olnuks tegemist kooliteatrite konkursiga, võinuksin loodule kõrged punktid anda".

"Paraku polnud tegemist naljasaatega ning nii saates endas kui saatele eelnenud reklaamklippides väideti vaatajale ühemõtteliselt, et "vallavanem näppas Sangaste lossi oma perele". Väidetu kinnituseks külvati saates hulganisti pooltõdesid ja lausvalet, kasutati faktimaterjali eksitaval moel, lõigati intervjuus antud vastuseid "sobivaks" ning saate lavastuslik külg oli häirivalt ebaeetiline. Nii püüti näidata, kuidas vallavanem pageb kaamera eest, kuigi varasemalt olime kokku lepitud, et annan intervjuu peale volikogu istungit," lausus Tamberg.

Tambergi sõnul võetakse kohtus aluseks isikute poolt tegelikult avaldatu ja saates tegelikult näidatu ehk siis hinnatakse seda, mida vaatajale tegelikult mõista anti. Keegi asjaosalistest ei saa pugeda peitu väites, et tema tegelikult ju „nii“ ei öelnud. Nii saate autoritelt kui vallavolinikult nõutakse valeväidete avalikku ümberlükkamist. "Olukorras, kus esitatakse teiste inimeste kohta süüdistavaid ja laimavaid väiteid, peavad avaldajad olema võimelised neid väiteid kohtus tõendama," ütles Tamberg.

Saates kasutatud faktimaterjal oli Tambergi sõnul otseselt vale ning esitatud faktid ja süüdistused ei vasta suures osas tegelikule olukorrale. Samuti oli vannavanema hinnangul küsitav mitme olulise Eesti ajakirjanduseetika koodeksi nõude täitmine.

Kanal 2 kuulub AS Eesti Meediale. Tambergi esindaja kohtus on vandeadvokaat Enno Heringson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles