Pensionid tõusevad keskmiselt 7,6 protsenti

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionid tõusevad. Foto on illustreeriv.
Pensionid tõusevad. Foto on illustreeriv. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Aprillis viiakse läbi iga-aastane pensionite ümberarvutamine ehk indekseerimine, mille tulemusel pensionid tõusevad. Suurenevad ka töövõimetus- ja toitjakaotuspensionid ning kasvab rahvapensioni määr.

Pensionid tõusevad keskmiselt 7,6 protsenti ning aprillis väljamakstavad pensionid on juba ümber arvutatud. Rahvapensioni määr kasvab 175,94 eurolt 189,31 euroni.

Oma pensioni uut suurust saab inimene alates esmaspäevast vaadata riigiportaalist eesti.ee – avaleht → e-teenused → kodanikule → toetused ja sotsiaalabi → minule makstav pension, toetused ja hüvitised.

Sel aastal on indeksi väärtus 1,076, millega korrutatakse läbi riiklike pensionite arvutamise aluseks olevaid näitajad: pensioni baasosa ja aastahinne, samuti rahvapensioni määr. Pensioni baasosa on 175,4 eurot ja aastahinne 6,161 eurot.

Indekseerimise tulemusena suurenevad pensionid umbes 375 000 pensionäril. Näiteks 44aastase staažiga inimese keskmine pension tõuseb seniselt 415,6 eurolt 446,5 euroni.

Pension koosneb inimese personaalsest staažist ja sotsiaalmaksust, seetõttu võib vanaduspension suureneda natuke rohkem või vähem kui 7,6 protsenti. Täpne kasv sõltub pensionäri pensionistaažist. Oma pensioni uue suuruse saab arvutada ka ameti kodulehel oleva kalkulaatori abil.

Lisainfot pensionite ümberarvutamise kohta saab sotsiaalkindlustusameti kodulehelt või infotelefonilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles