Riik jagab hooldekodudele tasuta gripivaktsiini

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik on otsustanud hakata eakatele gripivaktsiini hüvitama.
Riik on otsustanud hakata eakatele gripivaktsiini hüvitama. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Riik on otsustanud hakata eakatele gripivaktsiini hüvitama, sest just neid ohustab raske haigus kõige enam - esialgu hakkavad tasuta vaktsiini saama hooldekodude elanikud, kirjutab Postimees.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Kärt Sõber kinnitas Postimehele, et teisipäeval arutati riskirühmade gripivastast vaktsineerimist immunoprofülaktika eksperdikomisjonis, mis annab sotsiaalministeeriumile nõu riikliku vaktsineerimise teemal. Sõber märkis, et nii maailma terviseorganisatsioon (WHO) kui ka haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskus peavad gripi kõige ohustatumaks riskirühmaks üle 65-aastaseid inimesi. Sama kinnitavad nii teiste riikide kui ka Eesti enda andmed.

«Prioriteediks on siinkohal hoolekandeasutustes elavad vanemaealised patsiendid, sest kui gripp tabab mõnda hooldekodu, võivad tagajärjed olla väga rasked,» selgitas Sõber. Tema sõnul oli komisjon ühel meelel, et hoolekandeasutuste patsientide gripivaktsiini peaks riik kinni maksma.

Järgmiste sammudena arutavad sotsiaalministeerium ja haigekassa vaktsineerimise korralduslikke aspekte ja rahastamise võimalusi ning lõplik otsus tehakse pärast seda, kui lahendus on eksperdikomisjoniga kooskõlastatud. Ilmselt juhtub see aasta teises pooles.

Ministeeriumi esialgsetel andmetel elab hooldekodudes veidi alla 8000 patsiendi. Kui palju läheb nende vaktsineerimine riigile maksma, ei ole veel täpselt teada. Arvestada võib siiski sellega, et tänavu maksis kolmevalentne ehk kolme gripitüve eest kaitsev vaktsiinidoos 5–6 eurot ning neljavalentne 10–11 eurot.

Möödunud nädalal avaldas tervi eamet gripistatistika, mille järgi on gripi tüsistustesse surnud 56 inimest. 52 inimest neist olid üle 65 aasta vanad, keegi neist polnud vaktsineeritud. Kogu hooajal on haiglate intensiivraviosakonda sattunud 17 inimest hooldekodudest, kellest kaheksa surid.

Eesti paistis vähese vaktsineerituse ning samas suure gripi surmade arvuga silma juba eelmisel gripihooajal, mil gripp kustutas 47 inimese eluküünla. Mujal Euroopas oli toona pigem leebe gripihooaeg ja surmajuhtumite arv ei ületanud tavapärast, vaid Eesti oli siinkohal erandlik.

Vaktsineerijate arv on Eestis tasapisi kasvanud, ent jääb ikkagi vaid kuue protsendi ligi. Ravimiameti esindaja ütles eelmisel nädalal Postimehele, et ilmselt jääb ka tänavu paar tuhat vaktsiinidoosi üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles