Vallaametnik: omavalitsusi laiskuses süüdistada ei saa

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga valla sotsiaaltöö teenistuse juht Meeli Tuubel.
Valga valla sotsiaaltöö teenistuse juht Meeli Tuubel. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Eelmisel nädalal tuli välja uudis pealkirjaga «Lõuna-Eesti omavalitsused on laisad laste puudetoetuste kasutajad». Valga valla sotsiaaltöö teenistuse juhi Meeli Tuubeli sõnul on pealkiri on küll lööv, kuid ebatäpne.

«Tegemist ei ole toetuste maksmiseks mõeldud rahaeraldusega, vaid ainult raske ja sügava puudega lastele sotsiaalteenuste osutamiseks ette nähtud rahaga,» rõhutas Tuubel Valga vallavalitsuse teatel. 

«Tõsi on, et sotsiaalteenusteks mõeldud raha jäägid on olemas peaaegu kõigis Eesti omavalitsustes. See viitab aga süsteemsele probleemile. Sotsiaalministeerium ei ole Eesti Linnade Liidu esitatud tähelepanekutest hoolimata lahendust otsinud, vaid viitab ainuüksi ebatäpsele asjaolule, et omavalitsustel on avarad võimalused selle raha kasutamiseks,» selgitas Tuubel. 

«Sama kaua kui omavalitsustele on raha eraldatud puuetega laste sotsiaalteenuste rahastamiseks, on ministeerium saatnud ka juhiseid selle kohta, milleks seda raha kasutada ei tohi. Samuti on ülejäägid tekkinud aastaid, mitte ainult sel aastal. Samas kehtib range keeld, et raha ei tohi kasutada toetuste maksmiseks, vaid ainult sotsiaalteenuste finantseerimiseks,» ütles Tuubel.  

Nii näiteks ei tohiks tema sõnul anda sellest rahast toetust puudega lapse abivahendi eest tasumiseks, sest perele makstav hüvitis on sotsiaaltoetus, mitte sotsiaalteenus.

«Eelmisest aastast lisandus ka keeld kasutada seda raha sotsiaalteenuse kujundamiseks ja arendamiseks,» ütles Tuubel. «Raha tohib kasutada ainult konkreetse lapse isikustatud ja standardse sotsiaalteenuse jaoks. Teenuste loomine, näiteks ruumide kohandamine või töötajate koolitamine, tähendab aga valmistumist mitte konkreetsete laste aitamiseks, vaid üldiseks teenuse osutamiseks,» täpsustas sotsiaaltöö teenistuse juht. 

Selle kõrval on riik algatanud Euroopa Liidu rahaga raske ja sügava puudega laste tugiteenuste osutamise üle-eestilise projekti, mille käigus saab ainuüksi Valga vallas 25 last tugiisiku- ja lapsehoiuteenust. 

«Arvestades eeltoodut, on väga keeruline kulutada ära raha, millele on seatud sellised piirangud. Veelgi raskem on kuulda etteheited nende summade kasutamata jätmise eest tingimuste tõttu, mida sotsiaalministeerium ise on kehtestanud,» selgitas Tuubel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles