Obinitsas kuulutati välja soome-ugri kultuuripealinn

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome-ugri kultuuripealinna tiitli sai Venemaa Mari vabariigi Sorunza küla.
Soome-ugri kultuuripealinna tiitli sai Venemaa Mari vabariigi Sorunza küla. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Setomaal Obinitsas avati pühapäeval soome-ugri külade teine foorum ning kuulutati välja soome-ugri maailma järgmise aasta kultuuripealinn.

„Me oleme nagu taevatähed – me küll ei näe kogu aeg teineteist, aga teame, et oleme kõik olemas,“ lausus setode ülemsootska Piret Torm-Kriis foorumi avamisel Obinitsa lipuväljakul. „Kõigil soome-ugri rahvastel on oma keel ja kultuur, mida me tahame hoida kõiki eraldi ja kõiki koos. Teeme kõik, et me jääksime püsima.“

Obinitsa külla on neil päevil kokku sõitnud paljud soome-ugri rahvaste esindused, et jagada kogemusi ja pidada plaane. Üheks kokkusaamise eesmärgiks on ka välja kuulutada soome-ugri järgmise aasta kultuuripealinn, milleks sai Venemaa Mari vabariigi 600 elanikuga Sorunza küla.

Marimaa küla kõrval kandideerisid kultuuripealinna tiitlile ka permikomi küla Arhangelskoje ja Ungari küla Zirc.

Esmaspäeval on külade foorumil ettekannete päev, kui räägitakse soome-ugri maailmakongressi korraldamisest ja selle eelkongressist Värskas tänavu sügisel. Jutuks tuleb ka soome-ugri turismialase koostöövõrgustiku arendamine ning tutvustatakse erinevaid koostöökogemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles