Fotokunstnik Toomas Kalve: sekund võib olla üüratult pikk aeg

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi fotokunstnik Toomas Kalve peab parimaks fotoaparaadiks plaatkaamerat, ei ütle ta moodsate kaamerate kohta ühtegi halba sõna. Tööd tuleb teha sellega, millega rahule jääd. Sel kuul on Kalvel juubelihõnguline tähtpäev.
Kuigi fotokunstnik Toomas Kalve peab parimaks fotoaparaadiks plaatkaamerat, ei ütle ta moodsate kaamerate kohta ühtegi halba sõna. Tööd tuleb teha sellega, millega rahule jääd. Sel kuul on Kalvel juubelihõnguline tähtpäev. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Tuleb välja, et mõni inimene lihtsalt ei suuda terve sekundi liikumatuna püsida, samas kui teine võib soolasambana ka seitse sekundit tõtt vaadata, ilma et ükski näolihas värahtaks. Ei, lugu ei tule jõllitamisvõistlusest, vaid fotokunstnik Toomas Kalve (52) erilisest pildistamisharrastusest, mida ta teeb aastast 1900 pärineva plaatkaameraga.

Ajal kui pildi tegemiseks piisab telefoni taskust väljakoukimisest, näib Kanepi vallas elava Kalve töö arusaamatu. Milleks on tarvis kaasa vedada 30 kilo kaaluvat sajanditagust fototehnikat, oodata pildistamiseks tuulevaikust ja nõuda modellilt täielikku liikumatust, kui moodne tehnika igast asendist palju paremaid pilte teeb?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles