Mooste mõis pälvis kõrge tunnustuse

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homsest läheb  distantsõppele Mooste mõisakool.
Homsest läheb distantsõppele Mooste mõisakool. Foto: SA Mooste Mõis

Eesti mõisate ühendus kuulutas neljapäeval välja 2018. aasta Eesti parimad mõisad viies erinevas kategoorias. Ainukese Lõuna-Eesti mõisana pälvis Mooste mõis tiitli Parim Mõisamajanduse Edendaja 2018.

Mooste mõisa majandab omavalitsusele kuuluv sihtasutus Mooste Mõis. Mõisakompleksi arendamist alustati juba ligi 15 aastat tagasi peahoone restaureerimisega, kus asub üks Eesti mõisakoolidest. Järgmisena võttis mõisa ühe kõrvalhoone kasutusele kunstnike hallatav ning juhitav kunsti ja sotsiaalpraktikakeskus.

Tänaseks on Mooste mõisas kasutusel juba ligi 10 kõrvalhoonet, millest suurim ja tuntuim on kunagisse lauta rajatud Folgikoda, hinnatud kontsertsaal, kus toimuvad ka suurejoonelised peod ja pulmad. Endises meiereis asub väike, kuid hubane tervisekeskus, perearsti praksis ja apteek. Viinavabrik on hinnatud peokoht ja kaunis hotell.

Mitmetes endistes mõisa kõrvalhoonetes on koha leidnud erinevad äri- ja mittetulundusühingud. Mõisakompleksis tegutseb harrastusteater, rahvamuusikakool, toimuvad erinevad näitused, töötoad ja restaureerimise õpitoad. Samuti on aktiivses kasutuses külalistemaja ja toimub hulgaliselt mõisaekskursioone. Mooste mõis on hea näide, kuidas väikeses piirkonnas saab vald kohaliku ajaloo ja traditsioonide säilitamisele kaasa aidata.

Mooste Mõis pälvis parima mõisamajanduse edendaja tiitli.
Mooste Mõis pälvis parima mõisamajanduse edendaja tiitli. Foto: SA Mooste Mõis

19. aprillil Eesti Teaduste Akadeemia saalis toimunud mõiskultuuri tunnustussündmusel tunnistati teistes kategooriates parimateks Kernu mõis, Koluvere loss, Palmse mõis ja Vihula mõis. Mõisakultuuri arendajana tunnustati arhitektuuriajaloolast Ants Heina.

Eesti Mõisate Ühenduse juhatuse esimehe Tõnis Kaasiku sõnul on kolmandat korda toimuva mõisakultuuri edendajate tunnustusürituse peamiseks eesmärgiks laiemalt teadvustada mõisate väga olulist rolli Eesti ajaloos, kultuuris ja ka tänapäevas.

Mooste on aastaringselt tegutsev mõis, suvine peamine külastushooaeg algab mais. Mõisa aasta oodatuim sündmus Mooste Folk toimub juba 11.-12. mail.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles