Kirik toetab traditsioonilise abielu fikseerimist põhiseaduses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirik toetab abielu sõnastamise osas põhiseaduse täiendamist.
Kirik toetab abielu sõnastamise osas põhiseaduse täiendamist. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik (EELK) kavatseb tuleval nädalal toimuval kirikukogul võtta vastu avalduse toetada põhiseaduse täiendamist nii, et abielu sõnastataks kui ainult ühe naise ja ühe mehe vaheline liit, edastab ERR.

Otsuse eelnõu järgi otsustab EELK kirikukogu toetada riigi põhiseaduse täiendamist sättega, mis sõnastab abielu ainult ühe mehe ja ühe naise vahelise liiduna. Otsuse seletuskirjas on välja toodud, et perekond rünnaku all: ühelt poolt ohustab seda vääritimõistetud vabaduse kuritarvitamine, teisalt soovitakse avalikult sõlmitud abielu defineerida ümber, nii et see tähistaks ka muid liite peale ühe mehe ja ühe naise vahelise ühenduse.

EELK peapiiskop Urmas Viilma ütles ERR-ile, et tegemist on toetusavaldusega, kuid ise kirik riigikogule ettepanekut põhiseadust muuta ei tee. Viilma sõnul on sellised teemad kirikus üleval tõukuvalt tema mullu detsembris peetud advendikõnest, kus ta sellise mõtte välja käis.  

EELK Rakvere Kolmainu koguduse vaimulik Tauno Toompuu, kes on varem öelnud, et ei näe kooseluseaduses probleemi, sest kristluse põhisõnum on armastus ja homoseksuaalid on samamoodi osa ühiskonnast, sõnas, et peab eelnõu siiski problemaatiliseks.

Toompuu selgitas, et kui peapiiskop mullu esimesel advendil selle mõtte välja käis, oli kontekstiks see, kuidas tulla välja kooseluseadusega tekkinud patiseisust.

"Mõte oli just see, et kui abielu oleks säärasel moel fikseeritud, oleks paljude jaoks hirmud maha võetud ja saaks rahulikult kõik muud seadusaktid vastu võtta, mis tagaksid vajalikud õigused ka samasoolistele paaridele ja muudele kooseluvormidele," lausus Toompuu ERR-ile. "Aga nüüd on see kontekst välja jäetud ja poolikuks nuditud ning sellisel moel ta minu meelest ei lahenda ühtki probleemi".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles