Maanteel saab rehve ja spidomeetrit kontrollida

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontrollida saab ka spidomeetrit.
Kontrollida saab ka spidomeetrit. Foto: Politsei

Pühapäeval, 29. aprilli ennelõunal saavad kõik soovijad politsei teatel Valgamaal kõiki huvilisi kontrollida, kui täpne on nende sõiduki spidomeetrinäit ning kas sõidukil on nõuetekohased rehvid.

Kagu politseijaoskonna vanemkomissar Kaimar Karm tõdes, et õige pea peavad kõikidel masinatel all olema suverehvid või nõuetele vastavad lamellrehvid. Pühapäevane kontrollaktsioon on ideaalne võimalus hooaja eel lasta politseinikel oma sõiduvahendi rehve hinnata ja nende seisukord üle vaadata.

Karm selgitas sedagi, et kui sõidukil kasutada näiteks teist mõõtu rehve kui on autotootja originaalis ette näinud, kipub sellest johtuvalt ka spidomeetrinäit teinekord luiskama.

«Sel pühapäeval tahamegi anda autojuhtidele võimaluse panna oma sõidukid proovile, võrreldes testsõidul masina spidomeetri näitu politsei kiirusmõõturi näiduga. Seda nii 50 km/h kui ka 90 km/h sõidukiiruse juures. Nii saab üheselt aru, kas ja milline võib antud rehvidega sõites olla veaprotsent, mida autojuht spidomeetrit uskudes ei teadvustagi,» kirjeldas Karm.

Ta lisas, et ühtlasi on inimestel võimalus koos politseiga kontrollida oma sõiduki rehvimustri sügavust ning saada seejuures nõu, kas konkreetsed rehvid peavad hooaja lõpuni ohutult vastu. «Puudujääkide avastades lepitakse sõbralikult kokku vea likvideerimine, kuid trahvihirmus keegi üritusest küll kõrvale ei peaks jääma,» selgitas Karm.

Sõiduautode suvise rehvi jääksügavus peab olema vähemalt 1,6 mm, kuid politsei ja rehvispetsialistid soovitavad siiski vahetada rehvid välja juba enne, kui need nii palju kuluvad. Tõde on seegi, et kui kevadel rehvi vahetades on suverehvi mustrisügavus seaduses ette nähtud 1,6 millimeetrit, siis tuleb osta sõidukile uus jooks rehve, sest need ei pea tervet hooaega vastu.

Politsei ootab kõiki huvilisi pühapäeval, 29. aprillil ajavahemikus kell 9–12 Valga-Uulu maantee 8. kilomeetril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles