Valgas on luubi all kahanev linnaruum

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moderaatori rollis on Valga arhitekt Jiri Tintera.
Moderaatori rollis on Valga arhitekt Jiri Tintera. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Valga kultuurikeskuses toimub neljapäeval arhitektuuri välkloeng. Ettevõtmist suunab moderaatorina Valga linnaarhitekt Jiri Tintera, kes tõstatab küsimuse, kuidas (taas)luua atraktiivne linnaruum kahanevates linnades?

Iga linna suurim kapital on selle linna elanikud. Alakasutatud ja hüljatud hooneid täis linnaruum aga halvendab elanike suhtumist oma linna ning väheneb nende tahet anda oma panus kodukoha arendamisse, selle tulemusena aeglustub linna areng veelgi. Kas väheneva elanikkonnaga linnadel on lootus taolisest allakäiguspiraalist välja saada?

Tintera on volitatud arhitekt. Magistrikraadi tsiviilehitus ja arhitektuuri erialal omandas ta Tšehhi Tehnikaülikoolis Prahas 2007. aastal. TTÜ doktorandina uurib ta kahanevaid linnu ja mahajäetud ning alakasutatud alasid («Brownfieldid»). Tintera töötab Valga vallavalitsuses vallaarhitektina ja TTÜ Tartu kolledžis lektorina.

Sõna saavad ka Valga vallaplaneerija Lenna Hingla, muinsuskaitse ja konserveerimise magister Kristo Kooskora, Eesti Kunstiakadeemia magistrid ning ruumiringluse aktivistid Liina-Liis Pihu ja Eve Komp, hiljuti Valgas galerii avanud kunstnik Tanel Rander ja kunstnik Michael Kurzwelly. Kuulama-vaatama on oodatud kõik huvilised.

Välkloeng algab kell 18 ja peaks lõppema kell 19.45. Ettevõtmist toetavad Eesti Kunstiakadeemia, kultuurkapital ja Saint Gobain Ehitustooted.

Eesti Arhitektuurikeskuse Välkloengute eesmärk on kutsuda avalikkust kaasa mõtlema ja arvamust avaldama meid ümbritseva avaliku ruumi kujundamisel, tekitada arhitektuuriteemadel avalikku arutelu ja viia ühiskonda arusaamist, et arhitektuur on meie kõigi asi. Välkloengud on tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles