Valga sünnitusosakonna arstid pöördumises: nõukogu otsus polnud õiguspädev

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protest Valga haigla sünnitusosakonna sulgemise idee vastu
Protest Valga haigla sünnitusosakonna sulgemise idee vastu Foto: Tiit Loim / Lõuna-Eesti Postimees

Valga haigla sünnitusabi ja günekoloogia osakonna arstid kirjutavad ühispöördumises Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehele Helmen Kütile, et erialaseltsidel pole sünnitusosakonna tööle pretensioone olnud. Samuti, et nõukogu koosolek, kus sulgemisotsus tehti, kutsuti kokku reegleid rikkudes, ning teha tuleb uus koosolek.
 

Ühispöördumise täismahus tekst:

Helmen Kütt

Riigikoge Sotsiaalkomisjon

Esimees 12.04.2018

Oleme aru saanud, et vallavanem, vallapoolsed haigla nõukogu kolm liiget ja volikogu liikmed on sünnitusosakonna jätkamise poolt.

Miks siis haigla juhatus, vallapoolsed haigla nõukogu kolm liiget, vallavanem ja volikogu ei pöördu vabariigi valitsuse, härra Jevgeni Ossinovski, haigekassa ja Tartu ülikooli kliinikumi (TÜK) poole kirjaga, jätkata Valga sünnitiusosakonna tööd vastavalt arengukavale (TÜK arengukava -- toim) 2020. aastani?

Arengukavas on, et Valga sünnitusosakond tuleb hoida töös 2020. aastani, olenemata sünnituste arvust.

Sünnituste arv ei ole pädevuse näitajaks, vaid sünnitusosakonnas töötavate arstide ja ämmaemandate aastatega kogutud praktilised oskused ning teadmised, et tulla toime ja lahendada ka väga raskeid ja kiiresti sekkumist vajavaid olukordi.

Eesti Naistearstide Seltsil (ENS) ja Eesti Perinatoloogia Seltsil ei ole siiani Valga sünnitusosakonna suhtes olnud mingeid pretensioone.

Valga sünnitusosakonna indikaatorid (antakse igal aastal ENS-ile), mis näitavad osakonnas töötavate arstide ja ämmaemandate pädevust ning professionaalsust, on alati olnud tasemel.

Meie haiglas töötavad naistearstid ja ämmaemandad roteeruvad ja töötavad ka TÜK-is ning teistes üldhaiglates.

Peetakse kinni ENS-i poolt väljatöötatud juhistest, aparatuur vastab nõutud tasemele.

Kõik töötavad arstid on läbinud pädevushindamise.

Haigekassa ei ole regionaalpoliitika elluviija ja sünnitusosakondade rahastus ei ole siiani olnud probleemiks.

Võtame eeskuju väikesest Võrumaast (Põlva vald on oma haigla sünnitusosakonna sulgemise otsuse juba kõikidel tasanditel vastu võtnud … ühehäälselt)), kus vallavanem koos valla volikoguga ja haigla nõukogu kohalike liikmetega pöördusid Vabariigi Valitsuse, peaministri, haigekassa ja TÜK-i poole kirjaga pidada kinni väljatöötatud arengukavast, mis näeb ette selle haigla sulgemise alles 2019 a. lõpus. Valga haigla sünnitusosakonna kohta käivat kodanike ja ametnike arvamust ei ole kuulda võetud, vaatamata petitsioonile kogutud ca 2700 allkirjale.

Kui ka Valga valla elanikud, vallavalitsus, vallavolikogu ja haigla juhatus kokku hoiavad, on kõik võimalik: saavutada püstitatud eesmärk, et Valga haigla sünnitusosakonda ei suletaks.

ÜHTUSES ON JÕUD!

Haigla nõukogu oli kokku kutsutud koosoleku reegleid rikkudes, muutes koosoleku toimumise kohta viimase 24 tunni jooksul. Siit johtuvalt ei ole nõukogu otsus õiguspädev ning seega tuleb korraldada uus nõukogu koosolek, millele on eelnenud otsustused ja arutelud kohaliku omavalitsuse tasemel.

Lugupidamisega,

Valga haigla sünnitus- günekoloogia osakonna arstid.

DR Kasa (vanemarst)

DR Volmer

DR Vahtraorg

DR Larina

DR Kelner

DR Kuznetsova

DR Org

Eestkõneleja: Riigikogu liige Märt Sults

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles