Lastekaitse liit: riik peab laste vaimse tervise probleeme ennetama (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed kiigel.
Lapsed kiigel. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Olukorras, kus laste psüühika- ja käitumishäired on tugevas tõusutrendis, peab riik tagama, et katkise hingega lapsi märgataks ja nad saaks kiiret abi, leiab lastekaitse liit.

„Tagajärgedega võitlemise asemel on vaja teha ennetustööd, kaasates tervise-; sotsiaal- ja haridusvaldkonna spetsialistid. Lapse heaolu nimel tuleb tegutseda üheskoos ja süsteemselt,“ sõnas Lastekaitse Liidu juhataja Tõnu Poopuu pressiteate vahendusel.

Laupäeval toimunud liidu üldkogul vastu võetud pöördumises rõhutatakse riigi kohustust järgida ÜRO lapse õiguste komitee poolt Eestile tehtud soovitusi noorukite enesetappude ärahoidmiseks ja vaimse tervise teenuste kättesaadavamaks muutmiseks. Komitee soovitas eelmisel aastal Eestil laiendada tugiteenuste kättesaadavust ja kvaliteeti kogu riigis, sealhulgas koolides ja kogukondades.

„Lapse vaimse tervise üks võtmetegur on tema füüsiline tervis,“ ütles üldkogul liidu uueks presidendiks valitud lastearst Ene Tomberg. „Juba kõige varasemast east peame pöörama tähelepanu lapse kõigile võimalikele terviseriskidele, jälgima, et ta toituks õigesti, küllaldaselt liiguks ja oleks õigel ajal vaktsineeritud. Kõik lapsega seotud ametkonnad ja ühendused peavad tegema koostööd. Ainult nii tagame lapse heaolu.“

Tänavu täitub 30 aastat Lastekaitse Liidu taasasutamisest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles