Kinnistu pärijatel on aega end kirja panna juuni lõpuni

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maatüki omamine ei pruugi aastate pärast olla enam sugugi odav lõbu
Maatüki omamine ei pruugi aastate pärast olla enam sugugi odav lõbu Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Tartu maakohus tuletab meelde, et kinnistute pärijatel on kuni juuni lõpuni aega end vabatahtlikult omanikuna kinnistusraamatusse kanda.

Pärast 2016. aasta sügisel kinnistute pärijatele meedia vahendusel edastatud palvet end omanikuna registreerida on Tartu maakohtus parandatud koguni 7338 kinnistu andmed. Nende kinnistute 2626 pärijat esitasid avaldused pärast esmase hoiatusmääruse saamist.

„Kinnistusraamatus olevad andmed peavad peegeldama tegelikkust. Tagasiside on näidanud, et valdavalt jäi pärast endise omaniku surma uus omanik kinnistusraamatusse kandmata teadmatusest. Kindlasti soovime inimeste trahvimisest hoiduda ja väga loodame, et puuduvad avaldused jõuavad paari kuu jooksul samuti meieni,“ ütles kinnistus- ja registriosakonna kohtudirektor Virve Altuhova.

Praeguseks on hoiatusmääruse siiski täitmata jätnud veel 180 pärijal, kellest 32-le ei ole õnnestunud määrust kätte toimetada. Seega 148-le hoiatuse kätte saanud pärijale võib kinnistusraamatu pidaja määrata 200-eurose rahatrahvi. Trahvist hoidumiseks kutsub kinnistusosakond nimetatud pärijaid veelkord üles vormistama end vabatahtlikult omanikuks selle aasta juunikuu lõpuks.

Kande tegemiseks kinnistusraamatusse tuleb esitada kinnistuportaali või notari kaudu avaldus ja lisada omandiõiguse aluseks olevad dokumendid. Avalduse esitamine kinnistuportaali kaudu ja kande parandamine on riigilõivuvaba.

Avalduse vormistamisel notari abiga tuleb teenuse eest tasuda vastavalt notari tasu seadusele. Kui eelnevalt ei ole pärimismenetlust läbi viidud, tuleb pöörduda notari poole, kes teostab pärimismenetluse ja väljastab pärimistunnistuse.

Kehtiva seaduse järgi on pärimisest võimalik loobuda kolme kuu jooksul pärandaja surmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles