Tules hävis kunagine koolitare

Sten Sang
, sten.sang@lounapostimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 14.50 tuli häirekeskusele teade põlengust Valgamaal Tõrva vallas Ala külas asuvas Saaremetsa talus.

Tulekahju sai alguse elumaja kõrval tehtud valvatud lõkkest. Päästetööde juhi sõnul oli süttinud maja seisnud juba mõnda aega tühjana. Hoone katuski oli juba enne põlengut sisse vajunud ning hoonele oli selle asemel peale veetud present.

Sündmuspaigal tegutsesid kahe maakonna pritsimehed. Valgamaalt olid kohal Tõrva kutselised päästjad, Viljandimaalt aga Abja-Paluoja päästjad ning vabatahtlikud Karksi-Nuiast komandost. Kohal oli kokku neli päästemasinat ja üks kiirabibrigaad: meedikud turvasid päästjaid.

Päästjad said tulekahju kontrolli alla kell 15.14. Kustutustööd aga jätkusid veel mõnda aega. Kella poole neljaks oli päästjatel kulunud 13 tonni vett ja lisa mindi tooma Ala tuletõrje veevõtutiigist.

Kohapeal viibis ka kinnistu omanik Evi Kase, kes oli enda sõnul koos poja Jaanus Kasega tassinud enne tule puhkemist majast välja vanu raamatuid ja riideid. Osa raamatutest pandi majast kümmekond meetrit eemal asuvas lõkkes põlema ja Jaanus Kase hinnangul saigi tuli alguse mõnest lendu läinud põlevast raamatulehest.

Evi Kase tunnistas, et vald on neid hoone ja kinnistu halva olukorra pärast korrale kutsunud ja üleliigseks osutunud kraamist vabanemise eesmärgiga asjade põletamine ette võetigi.

Ühel hetkel kuulis lõket valvanud kinnistuomanik selja tagant praksumist. Appi tõtanud poeg proovis tuld summutada tulekustutiga, kuid ebaõnnestunult.

Krunt koos tules hävinud hoonega oli plaanis aasta jooksul müüa uuele omanikule, kes on just kinnistu vastu huvi tundnud. Usutavasti tänane põleng seda plaani ei mõjuta.

Evi Kase mäletamist mööda ehitati hoone 1902. aastal vene koolitareks. 10–15 aastat kooli eesmärki täitnud majas on elanud Jaanus Kase vanaisa ja onu.

Päästeameti Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik paneb inimestele südamele, et hoone lähedal ei tohi tuulise ilmaga lõket teha. Sellel võivad olla ootamatud ja kurvad tagajärjed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles