Täna algab Moostes suur folgipidu

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Riho Semm

Moostes algab täna Eesti rahvamuusikatöötluste festival Mooste Elohelü. Ühtlasi saab alguse folgisuvi.

Uhke võistluskontserdi ja päevaprogrammi täiendusena on oodata plaadiesitluste sadu. Uudisloomingut tutvustavad Puuluup ja MandoTrio. Svjata Vatra aga valis Mooste mõisa paigaks, kus esimest korda Eestis uusi lugusid mängida.

Peost on haaratud kogu Mooste: tipptasemel heli- ja valgustehnikaga folgikoda, Veskiteatri kaks lava, rahvamuusikakool, Viinavabrik ja Leelo-torniks saanud silotorn. Festival avatakse tantsusammude ja pilliviiside saatel kell 18.

Peo peremees Ülo Needo lubab laupäevahommikusel ringkäigul muu hulgas rääkida, kus elavad Mooste mõisa kummitused. Samuti anda aru, kuidas mõis just selliseks on saanud, nagu seda praegu tunneme.

«Festival on käima lükatud eelmisel nädalal ringi vuranud Elohelü Folgilahvkaga. Euroopa kultuuripärandiaastasse kuuluva ettevõtmisega viisime muusikud Võru- ja Setomaa külakestesse. Meid võeti igal pool väga meeleolukalt vastu ning sama tundega jätkame reedel Moostes,» rõõmustas festivali programmijuht Kadri Laube.

Festival avatakse folgikoja ees oleva folgipõllu ääres, mis sügisel üles sai küntud. Iga festivalil osalev bänd saab seemned mulda külvata ning suvel oma külvi eest hoolt kanda.

Festivalil osaleb 29 muusikalist kooslust. Neist 13 paneb fantaasia ja virtuoossuse proovile laupäevasel võistluskontserdil, sättides uude vormi Urvastest pärit loo «Lätsi küllä», mis üles kirjutatud aastal 1932.  Žürii eesotsas patroon Ingrid Rüütliga seisab raske valiku ees. Ka publik valib oma lemmiku.

Pühapäeval saab aga kirikus kino. Organist Maris Podekrat loob Tartu Pauluse kirikus uue muusikalise tausta Viktor Kossakovski filmile «Elagu antipoodid!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles